Gewest Zuid-Hollandjsn-schaatsen-nl

twitter hvhw2016  facebook hvhw2016  youtube hvhw2016  

See other templatesjsn-schaatsen-nl
Menu
HomeNieuwsClub nieuwsSchaatsblessures voorkomen

Schaatsblessures voorkomen

Schaatsen is één van de meest blessuregevoelige sporten. Deze blessures ontstaan veelal door valpartijen op het ijs. Als topsporter of recreatief schaatser zit je niet op blessures te wachten. Wat zijn de meest voorkomende schaatsblessures en wat kun jij als schaatsliefhebber doen om desbetreffende blessures te voorkomen?

Wij zetten de meest voorkomende blessures tijdens het schaatsen op een rijtje en geven je daarnaast tips om deze blessures te voorkomen.

Blessure 1: Lage rugklachten

Lage rugklachten ontstaan door het langdurig gebogen houden van de rug en een constante spanning op de spieren. Hoewel schaatsen een goede sport is als je last hebt van rugklachten, kampen toch veel schaatsers met pijn in de lage rug. Spieren, wervels en tussenwervelschijven worden soms teveel belast.

Hoe je deze blessure voorkomt

Spierversterkende oefeningen voor de buik- en rugspieren en manuele therapie helpen om klachten in de onderrug te verminderen. Spieren in de romp dienen goed getraind te zijn om deze blessure te voorkomen. Spierversterkende oefeningen versterken spieren waardoor bewegingen met meer controle worden uitgevoerd.

Je oefent bil-, rug- en buikspieren bijvoorbeeld met de brugoefening. Tijdens deze oefening lig je op de grond met geplooide voeten en je handen plat op de grond. Door je bekken te kantelen, komt je onderrug van de grond. Vervolgens til je je heupen op, net zolang tot je bovenbenen en bovenlichaam één rechte lijn zijn. Houd deze positie enkele seconden aan en span hierbij goed je spieren.

Blessure 2: Botbreuken

IJs is hard en als je eenmaal valt, kan dit de nodige botbreuken veroorzaken. Als er een scheur in het ijs zit, kan je zomaar struikelen en ten val komen. Dit heeft vaak een polsbreuk of kneuzing als gevolg. Hoofdzakelijk komt dit omdat je met je armen je val probeert te breken.

Hoe je deze blessure voorkomt

Door speciale valtrainingen te volgen, leer je een val zo op te vangen dat de blessure meevalt. Het is een manier om zware blessures te voorkomen. Verder is het belangrijk om voldoende trainen voordat je het ijs opstapt. Dit zorgt voor soepele spieren en verkleint de kans op vallen tijdens het schaatsen.

Blessure 3: Snijwonden

Regelmatig lopen schaatsers snijwonden op tijdens het schaatsen. Ze doen zich voor als je plotseling valt. In sommige gevallen is er zelfs sprake van een peesblessure en duurt het herstel vrij lang.

Hoe je deze blessure voorkomt

Snijwonden tijdens het schaatsen voorkom je hoofdzakelijk door valpreventie en bescherming. Het beoefenen van een goede techniek verkleint de kans op snijwonden. Beschermende kleding gemaakt van snijvaste materialen is eveneens een middel om grote snijwonden te voorkomen.

Blessure 4: Liesblessure

De meeste schaatsers hebben weleens last (gehad) van een liesblessure. De spieren uitgaande van de lies zijn dan overbelast. Je herkent deze blessure aan een trekkende pijn in de lies. Deze blessure ontstaat veelal door een slechte warming-up en schaatsen op zacht ijs.

Hoe je deze blessure voorkomt

Rekoefeningen, buikspierversterking en fysiotherapie dragen bij aan een voorspoedig herstel van een liesblessure. Qua preventie is het belangrijk om te investeren in een terugkerende warming-up. Een goede warming-up duurt zo'n 15 tot 20 minuten. Start de oefening door zo'n 5 tot 10 minuten rustig rond te lopen. Vervolgens doe je wat oefeningen om je enkels, benen en romp goed op te warmen. Schaats vervolgens wat rondjes om je warming-up af te sluiten.

Ga langs bij de fysiotherapeut

Als fervent schaatsliefhebber heb je hiermee belangrijke tools in handen om de belangrijkste schaatsblessures te voorkomen. Zelfs met een goede training en het juiste beschermingsmateriaal kun je echter een blessure oplopen. Kamp je met een schaatsblessure en is het inschakelen van een specialist noodzakelijk? Maak een afspraak bij Fysio Den Haag voor de juiste ondersteuning en adviezen.

banner hvhw 2015
 
vankoppen logo 200
 

Alleblas 180
Vehoec 180 

logo-gardien-70

finmaster-logo

 

logo achtergrond wit

logo-interco88

9knots-trans-180

 logo ooms

Logo Funghi trans 180 53

Langebaan Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw langebaan clubrecord gereden? 

Mail Greet Petri!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords

Seksuele intimidatie

noc-nsf-100Seksuele intimidatie komt overal voor. Op school, op het werk en helaas ook in de sport. Sportkoepel NOC&NCF heeft een toolkit en veel informatie beschikbaar.

Lees hier meer.

Shorttrack Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw Shorttrack clubrecord gereden?

Mail bert van Lobenstein!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords