Gewest Zuid-Hollandjsn-schaatsen-nl

twitter hvhw2016  facebook hvhw2016  youtube hvhw2016  

See other templatesjsn-schaatsen-nl
Menu
HomeNieuwsLief en LeedIN MEMORIAM WIM DE GRAAFF

IN MEMORIAM WIM DE GRAAFF

wim de graafOp 12 januari 2021 is oud HVHW-lid en –trainer Wim de Graaf overleden, in de leeftijd van 89 jaar.

In de jaren 50 was Wim een van beste schaatsers van Nederland.

Wim debuteerde in 1951 als 19-jarige met een zesde plaats bij het Nederlands kampioenschap in Zutphen en werd Nederlands Kampioen langebaan in 1956 (verreden op Kralingse Plas in Rotterdam, zijn eigen woonplaats).

Internationaal was zijn vierde plaats op de Olympische 5000 meter in 1956 zijn beste prestatie.

In totaal kwam hij 13 keer uit in een Europees of wereldkampioenschap. Zijn beste prestatie was een tiende plaats bij het EK in 1959. Ook in 1960 deed Wim de Graaff mee aan de Olympische Winterspelen. In 1962 sloot Wim de Graaff zijn carrière af met een 5e plaats bij het NK op de Jaap Edenbaan in Amsterdam

Hierna concentreerde hij zich op zijn sportzaak in Maassluis. In het seizoen 1967-1968 was Wim trainer van de Nederlandse kernploeg, met rijders als Ard Schenk, Kees Verkerk en Peter Nottet, met als grootste succes de gouden medaille van Kees Verkerk op de 1500m bij de Olympische winterspelen in Grenoble.

Vanaf seizoen 68-69 heeft Wim een aantal seizoenen conditie- en ijstraining gegeven bij DVYC, De Vlaardingse  Ys Club.

Toen de Uithof opende, is Wim al snel daarna lid geworden van HVHW. Behalve zelf schaatsen, gaf Wim toen ook gedurende een aantal seizoenen ijstrainingen bij HVHW. Uit die tijd (1976) stamt ook zijn persoonlijke record op de 3km, dat hij dus zo’n 15-20 jaar na zijn tijd als kernploegschaatser realiseerde. 

In de jaren 80 ging Wim’s belangstelling voornamelijk naar het langlaufen, zowel om zelf te beoefenen als in de verkoop van langlaufmaterialen in zijn zaak.

Uiteindelijk trok toch het schaatsen weer: Wim was werkzaam bij de schaatsschool van de Uithof, en opnieuw lid van HVHW, om een licentie te kunnen aanvragen voor deelname aan masters wedstrijden in binnen- en buitenland. De 80+ Nederlandse records kwamen op die manier allemaal in zijn handen in het seizoen 2012-2013. Bij de schaatsschool is Wim tot op zeer hoge leeftijd actief gebleven.

 Voor mij persoonlijk is Wim een deel van mijn jeugdsentiment. Wim was mijn eerste trainer toen ik in september 1968 lid werd van DVYC. Op zondagmorgen hardlopen en schaatssprongen in het Hofpark in Vlaardingen, de spierpijn na de eerste keer meedoen was niet om te harden. IJstrainingen op de Jaap Edenbaan in Amsterdam, met z’n allen met de bus er naar toe. Schuurpapier-ijs en wegwaaien- en regenen. Mijn 1e wedstrijd, waarbij ik ging omkijken waar mijn tegenstander was.  Waarna Wim me aan het verstand bracht dat nooit meer te doen.

We hebben samen nog herinneringen zitten ophalen op de Uithof, toen ik hem daar een paar jaar geleden tegen kwam. Dat is nu dus niet meer mogelijk.

Petra Peters / ledenadministratie HVHW.

banner hvhw 2015
 
vankoppen logo 200
 

Alleblas 180
Vehoec 180 

Hamiplant logo 180

logo-gardien-70

olsthoorn makelaars 283

 

finmaster-logo

 

logo achtergrond wit

logo-interco88

9knots trans 180

 logo ooms

Logo Funghi trans 180 53

Langebaan Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw langebaan clubrecord gereden? 

Mail Greet Petri!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords

Seksuele intimidatie

noc-nsf-100Seksuele intimidatie komt overal voor. Op school, op het werk en helaas ook in de sport. Sportkoepel NOC&NCF heeft een toolkit en veel informatie beschikbaar.

Lees hier meer.

Shorttrack Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw Shorttrack clubrecord gereden?

Mail bert van Lobenstein!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords