Gewest Zuid-Hollandjsn-schaatsen-nl

twitter hvhw2016  facebook hvhw2016  youtube hvhw2016  

See other templatesjsn-schaatsen-nl
Menu
HomeNieuwsShorttrack nieuwsLara van Ruijven de inside story

Lara van Ruijven de inside story

Bron foto: schaatsen.nlHet zal niemand ontgaan zijn, het was zelfs op de radio, maar Lara heeft afgelopen weekend tijden het Wereldkampioenschap een mooi succes geboekt. Lees verder als je wilt weten hoe het is gebeurd: Op de 500 meter, wat toch haar specialiteit is geworden, heeft ze fors uitgehaald naar iedereen. Waar vorig jaar Korea en China de 6 hoogste plaatsen in het klassement bezetten, schakelde ze nu de een na de ander uit.

Er deden in totaal ca 60 man uit 25 landen mee. In 5 series, waarin de 2 besten iedere keer naar de volgende ronde mogen, zouden de besten elkaar tegen komen in de finale. Hier kwam ze gemakkelijk door de eerste ronde.

In de tweede, de 1/8 finales lootte ze onder andere tegen een Koreaanse. Wel jammer, maar niet echt erg, want als dat fout zou aflopen, dan hoefde je je er niet voor te schamen. Maar het ging juist erg goed, ze had de Koreaanse al snel ingehaald. Tot op de streep, waar de Koreaanse ineens net een paar honderdste seconde eerder was. Gelukkig mocht er in deze ronde nog een met de snelste tijd naar de volgende ronde en dat was Lara.

In de kwartfinales kwam Lara de nummer twee van het kampioenschap, Ahn tegen en de Italiaanse Viviani, Europees kampioen. Helemaal fout natuurlijk. Viviani pakte meteen bij de start de kop. De Koreaanse er gelijk achteraan. Maar meteen haalde Lara de Koreaanse zonder enig respect voor reputaties in. Natuurlijk zou de Koreaanse er direct daarna vol gas weer langs knallen, maar het ging hard, erg hard. Met tactisch bochtenwerk en sterk positie kiezen wist Lara de Koreaanse iedere keer toch net voor te blijven en daarmee zelfs uit te schakelen. Een ongelooflijk resultaat wat de Koreaanse zeker een strafkamp zou gaan kosten als ze een dag later niet alles goed zou maken een tweede plaats in het wereldkampioenschap.

In de halve finale leek het na de loting nu echt helemaal afgelopen te zijn. Ook nu weer een razendsnelle Koreaanse, weer dezelfde levensgevaarlijke Viviani en tot overmaat van ramp een op zeker veel snellere Chinese, de latere wereldkampioene. En dan ook nog de slechtste startpositie, helemaal aan de buitenkant. Perfect om met opgeheven hoofd te kunnen zeggen dat je het hebt geprobeerd.

Gelukkig kreeg Lara dank zij haar coach vleugels. Je kunt je zon gesprek wel voorstellen. Alles was nu mogelijk zei de coach, en hij geloofde het zelf ook nog, de domoor!. De ene Chinese pakte meteen bij de start de kop en ging er als een pijl vandoor, Die zagen ze niet meer terug. Lara zat achterin achter de Koreaanse. Maar... de reputatie van de Koreaanse werd al na de eerste ronde afgebroken door een inhaalactie van Lara. Maar dat ging zo maar niet. Twee rondes later deed de Koreaanse wat zij aan haar reputatie verplicht was en zat Lara weer op de laatste plek. Maar niet opgeven, gewoon door blijven gaan met opjagen. Tot de Koreaanse het in de laatste ronde niet meer hield, een fout maakte en met de Italiaanse Viviani onderuit ging. Spectaculair natuurlijk, maar Lara zat nu wel in de FINALE, nog nooit vertoond!. En ze had de laatste Koreaanse uitgeschakeld!!

In de finale zat het nu wel serieus echt erg fout, een nachtmerrie. Er stonden twee vlijmscherpe Chinezen, twee Italiaanse met een ijzersterke reputatie en daartussen Lara, kansloos dus, en nu echt kansloos. Maar de eerste Italiaanse, Viviani, had ze meteen bij de start te pakken. In zeer hoog tempo ging het vlak achter elkaar op de finish af. De Italiaanse Viviani kon het zelfs niet meer bijhouden waardoor Lara haar plek niet meer hoefde te verdedigen en kon aanvallen, als ze dat nog zou kunnen.

Haar haar enige kans was nog om er stijf achteraan te racen en in de laatste ronde toe te slaan voor misschien een bronzen plak, als ze het maar bij kon houden! Want het ging alsmaar harder en er werden op dat moment zelfs de snelste rondjes van het hele toernooi gereden. In de laatste ronde kon nu zo maar alles gebeuren, er werden fouten gemaakt bij inhaalacties, er werden onverantwoorde risico’s genomen, maar het ging om goud en eeuwige roem. 

Met vier man gingen ze elkaar inhalend de laatste bocht in voor die gewilde gouden plak. In het gedrang wilden de Chinezen de Italiaanse voor blijven, maar hielden daarbij de bocht bijna niet meer. Maar Lara wel. Die knalde meteen uit de bocht binnendoor en greep het zilver. Of het echt helemaal zo is gebeurd weet ik niet meer, maar die zilveren plak is echt en die krijg je niet cadeau.

Natuurlijk was het kaarsje de dag erna helemaal op, ze werd zesde in de superfinale, zakte een plaats in het klassement. Maar met die zilveren plak en zesde plaats in het eindklassement heeft ze als eerste Nederlander een medaille gewonnen in een WK

En ze heeft meteen een startbewijs binnen gehaald voor Nederland voor de Olympische Winter Spelen voor junioren in Innsbruck van 13 tot 22 januari 2012. Dat is nieuw, die worden voor het eerst door het IOC georganiseerd.  

Zie voor de KNSB perspublicaties het volgende:
http://schaatsen.nl/nieuws/2011-02-27-van-ruijven-zesde-bij-wk-junioren
http://schaatsen.nl/nieuws/2011-02-26-van-ruijven-sprint-naar-zilver

banner hvhw 2015
 
vankoppen logo 200
 

Alleblas 180
Vehoec 180 

Hamiplant logo 180

logo-gardien-70

olsthoorn makelaars 283

 

finmaster-logo

 

logo achtergrond wit

logo-interco88

9knots trans 180

 logo ooms

Logo Funghi trans 180 53

Langebaan Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw langebaan clubrecord gereden? 

Mail Greet Petri!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords

Seksuele intimidatie

noc-nsf-100Seksuele intimidatie komt overal voor. Op school, op het werk en helaas ook in de sport. Sportkoepel NOC&NCF heeft een toolkit en veel informatie beschikbaar.

Lees hier meer.

Shorttrack Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw Shorttrack clubrecord gereden?

Mail bert van Lobenstein!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords