Gewest Zuid-Hollandjsn-schaatsen-nl

twitter hvhw2016  facebook hvhw2016  youtube hvhw2016  

See other templatesjsn-schaatsen-nl
Menu
HomeNieuwsShorttrack nieuwsDebutantenbal bij Opening Games 2011 shorttrack

Debutantenbal bij Opening Games 2011 shorttrack

Opening Games 2011 TurnhoutDebutanten waren zij. Allemaal. De een wat meer dan de ander. Ik leg dat zo meteen uit. Eerst de feiten. Zeven jonge shorttrackers van HVHW begonnen zaterdag 15 oktober tijdens de traditionele International Opening Games in Turnhout aan het wedstrijdseizoen. Prijzen waren er: een eerste en twee derde prijzen. Persoonlijke records werden verbeterd: twaalf keer. En er was een kwalificatie voor de Star Class.  Het opvallendst aan de kant van de ouders was dat ze wel enorm veel zon kregen op het terras op de markt, maar dat het bestelde eten zo lang op zich liet wachten dat ze knorrend van de trek weer richting ijsbaan moesten. Gezellig was het wel.

Filosofie
Oké, eerst over de debutanten die zij allen waren. En waarom de een wat meer debutant was dan de ander. Er komt wat filosofie bij kijken, maar moeilijk wordt het niet. Erewoord. Bij Samantha Ende is het simpel: zij deed vorig seizoen mee aan de clubkampioenschappen en zij debuteerde in Turnhout in officiële wedstrijden. Vanaf heden staat ze dus op shortrackonline.info. Samantha maakte op een dag meteen zowat alles mee wat je als beginner tegen kunt komen.

'Rebuut'
Bij Danique van Lobenstein is een beetje filosofisch denken nodig. Zij reed vorig jaar als D-pupil en deed dat ook nu. Haar optreden in Turnhout kun je zien als 'rebuut'. Of wedergeboorte. De laatste maanden sukkelde ze wat, maar tijdens de Opening Games was haar zekere slag terug en reed ze weer sterk. De rest – Ted en Georgie Dalrymple, Max van Wijk, Kay Huisman en Esmee Messemaker – debuteerde bij de Opening Games in Turnhout, keerde er terug in een nieuwe leeftijdsklasse of streed voor het eerst onder HVHW-vlag. Oh ja, en Ald Messemaker debuteerde met klasse als instant HVHW-coach. Hij hamerde op rijden op techniek. “Want dan ga je altijd  op zijn hardst.” Het bleken wijze woorden.

Zenuwen
Opening Games 2011 TurnhoutDe meeste zenuwen gierden door de keel van onze kersverse D-junior Samantha Ende. Zij stond in haar HVHW-pak niet alleen voor het eerst in een wedstrijd buiten De Uithof, maar ze deed dat meteen ook maar in het buitenland met clubs uit België, Engeland, Duitsland, Luxemburg en Nederland. De onwennigheid was in haar eerste optreden over 500 meter nog zichtbaar. Ze hield in toen het na de start een beetje dringen werd. In deze rit met grote onderlinge verschillen werd ze vierde, maar Samantha scherpte wel haar tijd van de clubkampioenschappen met 0,3 seconde aan: 1.06.51. In de volgende rit , de D-finale, moest ze de eerste twee rijders laten gaan, maar vocht ze om de derde plek met de Delftse Sara van Zuijlen. Ze bleef haar voor en reed met 1.03.732 meteen bijna 3 seconden van haar eerste officiële PR af.

Opening Games 2011 Turnhout's Middags maakte Samantha een grote klapper. In een spannende race over 333 meter stopte ze een ronde te vroeg, pakte de draad weer op en finishte in 44.848. Dat was 10,5 seconde sneller dan bij het clubkampioenschap. Stel dat ze niet had gehaperd na twee ronden ….. . Van een revanche kwam het niet, want in haar D-finale werd het een valfestijn. Samantha bleef eerst buiten schot, maar gleed in de laatste ronde toch weg. Ze krabbelde op, zette weer vaart en finishte, maar een goede tijd zat er niet meer in. Genoten van een mooie wedstrijddag had ze wel.

Eerste prijs
Opening Games 2011 TurnhoutHij blijft de meereizende ouders verbazen. Ted Dalrymple. Ook deze keer. Ted was vrijwel de enige van het stel die in Turnhout geen PR's reed, maar meneer ging wel aan de haal met de eerste prijs bij de F-junioren. Al in de eerste rit over 333 meter sloeg hij toe. Na een goede start pakte hij 15 meter op de rest. Uiteindelijk finishte hij met een halve ronde voorsprong in 48,76. In de A-finale op deze afstand was hij slecht weg bij de start, maar hij rukte vanuit de derde plek op naar de kop en finishte ruim voor de anderen. In de middag kostte een vergelijkbare 'slaapstart' hem op de 222 meter de winst in de heat. Met zijn 33.090 kwalificeerde hij zich wel voor de A-finale, waarin hij wel snel weg was, 32,799 reed en onbedreigd als eerste finishte. Daarmee stelde hij de eerste plek bij de F-junioren zeker.

Mee met de besten
Opening GAmes 2011 TurnhoutZus Georgie Dalrymple had een bewogen dag. Er waren veel emoties rond een telefoon, maar aan het eind van de dag wachtte een pleister op de wonde met een prijs voor de derde plek bij de E/F-junioren. Georgie rijdt dit jaar voor het eerst bij de E-junioren en ze deed in Turnhout wat we vorig jaar al zagen aankomen: meedoen met de besten. Wat heet. Ze zette bij de heat over 333 meter meteen stevig in. Als tweede ging ze na de start de bocht in, die plek moest ze even later opgeven, maar haar eindtijd was wel een dik PR: 41,890. In haar A-finale liet ze zien dat het nog sneller kon. Opening Games Turnhout 2011Ze startte matig en ging als vierde de bocht in. Maar het was een snelle rit en Georgie bleef goed achter de nummer drie zitten. Aan de finish had ze met 40.994 nog eens 0,9 seconde van haar PR geschaafd. Ondanks een wat emotioneel verlopen lunchpauze bleef Georgie scherp rijden. PR's zaten er niet meer in, maar in haar serie over 222 meter pakte ze na een goede start de tweede plek en bouwde haar voorsprong op de nummers 3 en 4 zo uit dat ze onbedreigd tweede werd. Haar 29,130 was goed voor de A-finale. Daarin deed een matige start haar de das om. Georgie lag daardoor vierde. Ze knokte, bleef vierde, maar ook mooi rijden. Met 29,009 was ze iets sneller dan in de heat.

Moordende concurrentie
Opening Games Turnhout 2011Bij de jongens kreeg onze kersverse D-junior Max van Wijk te maken met een groot en sterk veld van 21 rijders. Hij bewaarde de scherpste tijden voor het tweede deel van de dag. Zijn ritten op de 500 meter in de ochtend vormden daarvoor een duidelijke opmaat. In zijn heat ging Max goed van start, waardoor hij na een halve ronde tweede lag. De concurrentie was echter moordend en aan elkaar gewaagd. Na twee bochten moest hij een plekje prijsgeven en na weer een bocht lag hij vierde. De verschillen waren klein: Max finishte in 1.02.730 vlak achter de nummer drie. Zijn D-finale werd een stevige strijd. De nummer een was snel uit zicht, maar Max en zijn twee concurrenten gingen als een driepak over de piste. De posities wisselden steeds en Max werd uiteindelijk derde in 1.02.253.

Opening Games 2011 TurnhoutIn het middagprogramma bleef het bij de D-jongens dringen en vechten om je plekkie. In zijn heat over 333 meter was het voor Max dringen na de start en in de eerste bocht. Hij kwam als derde uit dat strijdgewoel, met de nummer vier in zijn rug. Hij hield stand en liet een nieuw PR klokken: 41.324. In de D-finale waren de verschillen groot. Max lag al snel tweede, hield die plek, bleef hard rijden en scherpte zijn PR met een halve seconde aan tot 40.874.

Ommekeer
Openin Games 2011 TurnhoutZe is weer behoorlijk terug, zo lijkt het. Danique van Lobenstein had in de zomer last van haar knieën en van instabiliteit. Ze reed onzeker, maar Turnhout zou wel eens de grote ommekeer kunnen zijn. Danique durfde in elk geval weer voluit te gaan en stond stabieler op de ijzers. En dan is ze dus heel moeilijk te verslaan. Neem haar heat over 500 meter. Vanuit startpositie vier pakte ze al voor de bocht de tweede plek en na een rondje lag ze al op kop. Dankzij grote, stevige slagen en ondanks een wankeling in de slotmeters finishte ze als eerste in 56,970. In de daarmee bereikte A-finale was het spannend. Vier meiden vlak bij elkaar. Danique handhaafde zich ondanks aanvallen van de nummer vier op de derde plaats en reed met 55,821 een tijd vlak boven haar PR.  

Opening Games 2011 Turnhout's Middags gaf Danique in de heat over 333 meter haar visitekaartje af. Vanaf de start ging ze aan kop en reed de rest op meer dan anderhalve seconde: 38,499. In de A-finale was het opnieuw heel spannend. De vier rijdsters lagen aanvankelijk weer vlak bijeen wat het een mooie rit maakte. De Britse die ook de 500 meter had gewonnen sloeg een gaatje en Danique vocht met Gioya Lancee van SVU om de tweede plek. Danique werd uiteindelijk derde in 38,164, waarmee ze overall de derde prijs binnenhaalde.

Nieuwe HVHW'er
Opening Games 2011 TurnhoutZe is een oude bekende, trainde vorig jaar al steeds mee en we troffen elkaar toen ook bij de wedstrijden. Dit jaar rijdt Esmee Messemaker bij 'ons', als HVHW'er. En ze deed het met verve. Uiteindelijk werd Esmee vijfde in het veld van 14 C- en B-junioren en het was een genoegen haar te zien schaatsen. Snel, mooi en met pit. Haar debuut in het HVHW-pak was de heat over 1000 meter.  Ze ging van kop af en sloeg met de nummer twee een gaatje met de twee andere rijdsters. In de slotronden moest ze bijten en een plekje prijsgeven, maar haar 1.56,379 betekende een aanscherping van haar PR met ruim 3 seconden. In de B-finale deed Esmee het nog veel beter. Zes ronden joeg ze achter de koploper aan, ging er met nog drie ronden te gaan overtuigend voorbij en reed vervolgens weg. Toen ze over de finisih kwam, stopten de klokken op 1.52,932. Dus nog eens 2,5 seconden van het PR af.   

Opening Games 2011 TurnhoutOp de 500 meter ging Esmee al even voortvarend te werk. Na de eerste bocht lag ze op kop en ze hield die positie vast tot de laatste ronde. Toen kwam er een Belgische voorbij. Esmee bleef mooi en snel rijden. De beloning was opnieuw een PR. Ditmaal ging er met 54,521 bijna een seconde af van haar oude tijd. In de B-finale toverde Esmee niet nóg een PR uit de hoge hoed, maar te genieten viel er zat. Ze greep meteen de kop en liep geleidelijk iets weg van de nummer twee. Krachtig rijdend wist ze ongeveer 10 meter voorsprong te halen, waardoor ze deze finale onbedreigd won.

Kwalificatie
Thumbnail imageAchttiende worden in een veld van 27. Ben je dan blij? Heb je dan gepresteerd? Heb je dan lekker gereden? Drie keer ja. Kay Huisman debuteerde bij de C-junioren in een groot en sterk veld. Hij kon aan het eind van de dag stellig en vol trots zeggen dat zijn missie geslaagd was. En die 18e plek dan? Bijzaak. Kay ging voor iets totaal anders. In het laatste weekeinde van oktober wordt in Malmo de eerste Star Class-wedstrijd gehouden en daar wilde hij van de partij zijn. Hij moest zich alleen nog wel kwalificeren. Dat moest in Turnhout. Anders een week erna in Groningen. Maar liever in Turnhout. Opdracht was om op de 1000 meter 1.50.7 te rijden, bijna anderhalve seconde sneller dan zijn PR. En anders moest hij op de 500 meter – de afstand waarop hij vorig jaar een sprong van 6 seconden maakte – 53,3 rijden; driekwart seconde sneller dan zijn officiële PR van 54.365.

Opening Games 2011 TurnhoutDe voortekenen waren goed. Toevallig had hij twee dagen vóór Turnhout een time trial gereden bij het gewest. De tijden telden niet voor kwalificatie, maar waren wel een indicatie. Op de 500 meter stopten de klokken toen op 52.98. Dat zou genoeg zijn. Alleen moest het in Turnhout dan nog wel lukken. Op de 1000 meter bleef hij met de trial 1,1 seconde verwijderd van de limiet. In zijn heat op die afstand in Turnhout bleef Kay met 1.54,44 ver van de limiet. In zijn E-finale pakte hij het initiatief. Het veld joeg achter hem en vlak voor de finish kwam er een voorbij. De tijd van 1.51,466 was 0,7 seconde boven de Star Class-eis.

Opening Games Turnhout 2011Niet uit het veld geslagen begon Kay aan zijn missie op de 500 meter. De spanning stond vooraf op zijn gezicht en het leek in de heat mis te gaan. Er was een ijsreparatie. En een valse start. Na de start lag Kay vierde, via een inhaalactie werd hij derde, maar vervolgens hield een Fries hem op. Kay finishte als derde. Was het hem ontglipt? Nee. Zijn 53,262 was voldoende voor Malmö. In de D-finale Kay was de spanning eraf en ontspon zich een spannende race. Vijf rijders die dicht opeen snel reden. Kay wipte van de derde naar de tweede plek. De koploper viel, het veld werd wat dooreengeschud en Kay lag ineens weer derde. Vlak achter de nummer twee liet Kay 52,70 klokken, wat zijn tweede PR op die afstand betekende.

Foto's Opening Games 2011 Turnhout

Uitslagen Opening Games 2011 Turnhout

banner hvhw 2015
 
vankoppen logo 200
 

Alleblas 180
Vehoec 180 

Hamiplant logo 180

logo-gardien-70

olsthoorn makelaars 283

 

finmaster-logo

 

logo achtergrond wit

logo-interco88

9knots trans 180

 logo ooms

Logo Funghi trans 180 53

Langebaan Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw langebaan clubrecord gereden? 

Mail Greet Petri!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords

Seksuele intimidatie

noc-nsf-100Seksuele intimidatie komt overal voor. Op school, op het werk en helaas ook in de sport. Sportkoepel NOC&NCF heeft een toolkit en veel informatie beschikbaar.

Lees hier meer.

Shorttrack Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw Shorttrack clubrecord gereden?

Mail bert van Lobenstein!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords