Gewest Zuid-Hollandjsn-schaatsen-nl

twitter hvhw2016  facebook hvhw2016  youtube hvhw2016  

See other templatesjsn-schaatsen-nl
Menu
HomeNieuwsShorttrack nieuwsNiels, Esmee en Kay in A-finale 1e KNSB Cup

Niels, Esmee en Kay in A-finale 1e KNSB Cup

Drie plekken in de A-finale. Twee nieuwe persoonlijke records. Een heleboel wedstrijdervaring in een shorttrack-evenement dat voor vier van onze vijf HVHW-junioren nieuw was. Dat is onder de streep het resultaat van HVHW-‘ochtendploeg’ op zondag 13 november bij de eerste shorttrackwedstrijd om de KNSB Cup.

Op de Amsterdamse Jaap Edenbaan kwamen in die ochtendsessie Esmee Messemaker, Avalon Aardoom, Danique van Lobenstein, Kay Huisman en Teun Schouten in actie.

Gedoe
De schaatsdag begon met het nodige gedoe. Een overvol parkeerterrein met ook nog eens  heel smalle vakjes. Heen en weer gesleep met spullen tussen kleedkamers en een aan Kay toebedachte helmcap die geruime tijd onvindbaar bleek. Er was ook veel vertrouwds. Bekende gezichten bijvoorbeeld. Vorig jaar nog acterend in of langs de kant bij de Regiocompetitie, nu present in en rond de volwassener KNSB Cup. En die kussens …. leken die niet heel veel op …..  . Jawel, er werd gereden met ook ‘onze’ Uithof-kussens.

Bert – vader van Danique – moest duidelijk nog even wennen aan de debutantenrol van onze vier C-junioren. Vlak voor de eerste rit slaakte hij een diepe zucht en zei: “Nou, dat is weer een stap in de carrière van onze kinderen.” Ja, zo voelde het wel. 

Krachtsverhoudingen
Voor B-junior Teun was de KNSB Cup al enigszins bekend. Voor de andere vier – allen kersverse C-tjes – was het hun KNSB Cup-debuut. Reden die vier tot nu toe in de Regiocompetitie met wedstrijden tegen leeftijd- en seksegenoten, nu moesten ze aan de bak in divisies en dan rijden de jongens en meiden door elkaar. Rijders uit heel Nederland, nieuwe krachtsverhoudingen, groot tegen kleiner en door dit alles heel andere wedstrijden dan voorheen. Er stonden alleen maar 1000 meters op het programma en alle vijf hebben ze goed gereden, al waren de resultaten wisselend. 

Esmee Messemaker
Esmee begon haar KNSB Cup-avontuur in de E-klasse en deed dat heel goed. In haar heat stoomde ze vanuit startpositie 4 meteen naar de kop. Het was een staaltje krachtig en wilskrachtig rijden, een stijl die ze de rest van de wedstrijddag volhield. In die heat had Esmee geen kind aan haar tegenstanders. Ze reed soepel een meter of 20 van de rest weg en kon eigenlijk op haar gemak naar de ritzege rijden. Haar 1.53,201, drie seconden boven haar PR, gaf dat ook aan. 

In de halve finale leek Esmee het zwaarder te krijgen. Ze had in elk geval te maken met de Brabantse Wendy Peters. Na een slome start, waarmee de vier rijders elkaar verrasten en in de weg reden, greep Esmee het initiatief en kreeg ze Wendy mee. Samen reden ze van de anderen weg. De spanning verdween gauw: Wendy viel en weer kon Esmee relaxt (1.56,516) naar de ritwinst én de A-finale rijden.

Voor die finale had Esmee dus krachten kunnen sparen. Dat bleek nodig, want ze moest flink aan de bak. Na de start lag ze derde, maar ze gaf een flinke dot gas en reed buitenom naar de koppositie. Vervolgens reed ze wat weg van de rest. Drie ronden voor het eind wist de nummer twee weer aan te klampen en werd het spannend. Elkaar opjagend gingen ze op de finish af, waarbij Esmee in de op een na laatste bocht even een gaatje liet vallen. Dat kostte haar de kop en de finalewinst. Wel een mooie tweede plek. 

Avalon Aardoom
Van onze vier D-rijders, mocht Avalon als eerste het ijs op. Vanuit startpositie 4 (van de 5) rukte ze al voor de eerste bocht op naar de 2e/3e plek. Ze veroverde de tweede plek als koploper van de rest. De elke keer razendsnelle Selma Poutsma was namelijk al enkele tientallen meters los. Ondanks dat er twee rijders vlak achter haar joegen, hield Avalon haar tweede plek vast en dus zicht op de hoogste finales. Haar tijd van 1.52,885 was anderhalve seconde boven haar PR.

In de halve finale trof Avalon weer Selma en daarnaast Kay. Avalon moest in deze snelle rit bijten en vechten om bij te blijven. Ze lag vierde en de derde plek leek haalbaar. Ze kwam heel dicht bij Utrechter Bas van Weerden, maar redde het net niet. Haar tijd was prima: 1.51,866 en dat is 0,6 seconden boven haar PR.

Avalon bereikte daarmee de B-finale, waarin ze Teun trof. Die strijd om de plaatsen 5 t/m 8 kende een dolle start: Teun ging er heel hard vandoor. Avalon kwam te ‘zwemmen’ op plek vier en moest op eigen kracht zien het gat met de nummers 2 en 3 te dichten. Ze kwam een heel eind, schoof door een valpartij voorin een plekje op en finishte als derde in 1.54.135. Al met al leverde Avalons KNSB Cup-debuut een 7e plek op in de D-categorie. 

Danique van Lobenstein
Onze benjamin Danique - eigenlijk pupil maar met dispensatie bij de grote meiden en jongens toegelaten – kwam als tweede van onze D-rijders op het ijs. Bij Danique bleek zondag het duidelijkst dat strijden als junior voor KNSB Cup iets heel anders is dan als pupil rondrijden in de Regiocompetitie. Meer concurrentie van de eerste tot de laatste meter, hoger tempo en  minder kansen om een foutje goed te maken. Dat voelde ze al in haar heat. Vanuit startpositie 1 lag ze bij de bocht ineens derde. Zonde. Het veld lag na de start ronden lang vlak bij elkaar, maar het lukte Danique niet een plekje op te schuiven. Uiteindelijk werd ze derde. Dat betekende dat ze verder in de tweede helft van de D-klasse zou optreden. Haar tijd - 1.51.741 – was wel een PR.

In haar halve finale begin Danique voortvarender. Ze pakte meteen de kop, maar toen roerde de concurrentie zich. Bij de tweede bocht lag ze 2e en na de derde bocht 3e. De koplopers reden wat bij weg en de nummer vier begon aan te dringen. Vier ronden voor het eind moest Danique haar derde plek prijsgeven en werd het leuk spannend. De nummer 3 kwam niet bij Danique weg en ze hadden de nummer 2 achterhaald., Vlak voor de laatste bocht gooiden ze alle drie alles in de strijd. Dat pakte voor Danique ongunstig uit: ze kreeg een tikje, wankelde en kon het gevecht om de 2e/3e plek daardoor vergeten. Ze finishte in 1.54,787.

In de D-finale, een rit met vijf rijders, leverde Danique flink strijd. Ze greep de kop en kwam vervolgens tweede te liggen. De nummer vijf raakte achter en de andere vier reden als een compact pakket ronde na ronde. Uiteindelijk wisten Danique en de koploper een beetje ruimte te krijgen. Ondanks een sterke finish werd Danique 2e in 1.55,269. All over werd ze zo 15e in de D-klasse.

Teun Schouten
 B-junior Teun liet zijn heat eruit zien als een zaag. In een rit met allemaal haperingetjes lag hij 2e, 3e, weer 2e en toen weer 3e. Het was een rappe race, waarin hij dankzij een versnelling in de laatste bocht toch de tweede plek greep. Daarmee belandde hij in de ‘hoogste’ helft van het D-veld.

In de halve finale moest hij zien de A-finale te halen. Dat leek goed te gaan: hij stormde vanaf de start naar de kop en stoomde door, met twee Brabanders vlak achter hem. Die twee reden een stuk zuiniger, terwijl Teun ruime bochten reed. Dat kostte hem halverwege de kop: beide Brabantse heertjes glipten in een keer binnendoor. In die rangschikking kwam geen verandering meer: derde in 1.48,512. Dat was wel een PR-verbetering met anderhalve seconde.

In de B-finale gingen Teun en twee rijders van SVU als een dolle van start, waarbij ze Avalon achterlieten. Teun ging op kop, maar viel na vier ronden, waarmee een goede klassering verkeken was. All over werd Teun daardoor in de D-categorie 8e, vlak achter Avalon.

Kay Huisman
Dan resteert nog Kay, winnaar van de Hogerop Bokaal 2010-2011 en thans koploper in de stand. Na zijn Star Class-debuut in Malmö trad hij nu voor het eerst aan bij de KNSB Cup. In zijn heat liet Kay zien dat hij graag in de top van de D-klasse wil meedoen. Hij ging na de start meteen op kop, bleek ondanks Brabantse druk van Friso Emons het veld aanvoeren en finishte in een nette 1.49, 610.

Dat betekende dat Kay in de ‘hoogste’ halve finales uitkwam. Hij trof in zijn rit Selma Poutsma en Avalon en koos voor de aanval: ‘zo lang mogelijk mee met Selma’. Dat pakte goed uit. Kay volgde Selma vijf ronden en moest haar toen langzaam laten gaan. Hij bleef wel goed doorrijden en werd tweede in 1.48,943: A-finale.

In die finale trof hij andermaal Selma, plus Max Voulon en Friso Emons, twee van haar Brabantse clubgenoten. Kay koos weer voor de aanval: meteen achter Selma aan en kijken of ze de anderen konden lossen. Dat lukte niet. Selma sloeg een klein gaatje en Max bleef achter Kay plakken. Kay bleef volle bak sleuren. In de op een na laatste bocht liet hij een piepklein gaatje vallen en dar paste Max precies door. Dankzij zijn strijdwijze liet Kay wel een mooie tijd klokken: 1.46,232. Hij werd zo 3e in de D-divisie.

Relay
Ons kwartet C-junioren reed na dit spektakel ook nog de minstens zo enerverende relay over 3000 meter. Kay ging er als een raket vandoor en wist in twee rondjes een voorsprongetje op SVU-B en SC Thialf op te bouwen. Helaas ging Avalon bij haar aflossing onderuit, waarop het een inhaalwedstrijd werd. En het moet gezegd: dat deden ze met veel inzet en bravoure. Halverwege, met nog 14 rondes te gaan, hadden ze nog een halve ronde achterstand op Thialf, maar kromp het gat zichtbaar. Met nog 8 rondes hadden ze de Friezen in het vizier, 3 rondes voor het einde werden die verschalkt en was het jagen op SVU. De Utrechtse ploeg werd 2 rondes voor het einde ingelopen, waarna ze in 5.15,868 de rit wonnen.

Middagprogramma
We hebben de wedstrijden in de middag niet afgewacht, maar willen de uitslagen van de HVHW’ers evenmin voor ons houden. In de B-divisie kwamen Jessy Kauffman, Peter Frank van der Ree en Tineke Groeneveld op het ijs.

Jessy zag haar seizoen vorig jaar in het water vallen door Pfeiffer. Nu kwam ze terug op de wedstrijdvloer. Ze deed dat met een derde plaats in de D-finale, na een vierde plek in zowel de heat als de halve finale. Tineke Groeneveld won de C-finale na een teleurstellende heat (4e) en een revanche in de halve finale (1e). Peter Frank van der Ree dacht eind vorig seizoen aan stoppen, maar heeft de draad weer opgepakt. Hij traint in Dordt, wil graag meer gaan trainen en hij rijdt weer voor ons. Zijn ‘rebuut’ op het wedstrijdijs leverde een plek in de B-finale op. Daarin werd hij door een penalty vijfde. Het optreden in die finale dankte hij aan een tweede plek in de heat en een derde plek in de halve finale. Zijn tijd daarin, 1.45.665, lag maar een halve seconde boven zijn PR.  

In de A-divisie reden voor HVHW B-junior Dennis Kruijswijk en senior Niels Kerstholt. Niels ging naar verluidt voor snelle Nederlandse tijden. Zijn PR ging er niet aan, maar snel was hij wel, in elk geval sneller dan de rest. Hij won zowel zijn heat, halve finale als A-finale en reed elke race een seconde sneller. Dennis kwam tussen de grote mannen  tot de D-finale, waarin hij derde werd. Hij was zijn schaatsdag begonnen met een derde plek in de heat, vlak achter de nummer twee (0,03 verschil) wat hem een plekje bij de beste 8 kostte. In de halve finale zette hij wel wat recht door die te winnen.

banner hvhw 2015
 
vankoppen logo 200
 

Alleblas 180
Vehoec 180 

Hamiplant logo 180

logo-gardien-70

olsthoorn makelaars 283

 

finmaster-logo

 

logo achtergrond wit

logo-interco88

9knots trans 180

 logo ooms

Logo Funghi trans 180 53

Langebaan Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw langebaan clubrecord gereden? 

Mail Greet Petri!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords

Seksuele intimidatie

noc-nsf-100Seksuele intimidatie komt overal voor. Op school, op het werk en helaas ook in de sport. Sportkoepel NOC&NCF heeft een toolkit en veel informatie beschikbaar.

Lees hier meer.

Shorttrack Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw Shorttrack clubrecord gereden?

Mail bert van Lobenstein!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords