Gewest Zuid-Hollandjsn-schaatsen-nl

twitter hvhw2016  facebook hvhw2016  youtube hvhw2016  

See other templatesjsn-schaatsen-nl
Menu
HomeNieuwsShorttrack nieuwsMeters maken en buikschuiven tijdens shorttrack-clinic

Meters maken en buikschuiven tijdens shorttrack-clinic

shorttrackclubtourHoogtepuntje. David den Braver stuurt zijn hulpje weg met als opdracht: na de bocht plat op je buik gaan, je tijdens het glijden opdrukken en doorrijden. Het is woensdag 23 november tegen half acht. We zitten in de slotfase van de shorttrack-clinic van HVHW en de KNSB. Er klinkt een applausje voor de demonstratie. ''Ja, en nu jullie", draagt David zijn pupillen voor een dag op. Dat doen ze graag. Eerst voorzichtig, geleidelijk iets gedurfder.

Clubtour
Er staan twee groepen op het ijs. Ze zijn uit de wijde omgeving naar de Haagse editie van de Shorttrack Clubtour gekomen. We zien mensen van HVHW, natuurlijk, maar ook uit Woubrugge, Gouda en Rotterdam, er zijn leden van onder meer DKIJV en IJVL. Kersvers lid van Verdienste van het gewest Zuid-Holland David heeft een groep van 22 dames en heren in de leeftijd van pakweg 14 tot ruim 40; Michel van Hassel begeleidt een tiental kinderen tussen ongeveer 7 en 13 jaar. 

Echt shorttracken
Michel en David hebben hulp van de HVHW'ers Jaimy van Hassel, Danique van Lobenstein, Kay Huisman en DKIJV-talent Sara van Zuijlen. De deelnemers aan de clinic staan stuk voor stuk op echte shorttrackschaatsen, hebben een eigen of door de KNSB beschikbaar gestelde helm op en kniebeschermers aan. Allemaal nodig, want er wordt echt geshorttrackt tijdens deze clinic.

Voorzichtig
Uiteraard was het begin voorzichtig. Michel laat de jongsten eerst stilstaand flink diep zitten - in die stand is de bocht houden straks een stuk makkelijker - en stuurt ze dan de baan op. Er klinkt nog veel gekras;  het is duidelijk wennen aan de hoge schaatsen met die stijve schoenen. Langzaam maakt het krassen wat plaats voor glijden.

Noodrem
De oudere garde van David gaat een stuk sneller, ze krassen een stuk minder, maar bij die groep hangen er geregeld enkelen aan de noodrem. Dan blijkt de bocht toch krapper dan gedacht, verwacht of gehoopt en komen de kussens ineens angstwekkend dichtbij.

Tips en adviezen
Kay rijdt tussen de ouderen om ze te laten zien wat de bedoeling is en om ze hier en daar een tip te geven. Sara ontfermt zich over een jongen met weinig balans, nauwelijks schaatservaring, maar heel veel inzet en een ongekend doorzettingsvermogen. Danique en Jaimy helpen bij Michel en strooien tips en adviezen rond.

Gekruiste benen
Het gaat ontspannen toe en zie, geleidelijk begint zowel jong als ietsje ouder wat meer lef te tonen. En - eerlijk is eerlijk - de meesten glijden ook steeds meer en beter. De kleineren wagen zich aan een oefening om met gekruiste benen door de bocht te komen. Sommigen kapseizen, anderen redden het een kwart bocht, sommigen een halve bocht en een enkeling komt vrijwel de hele bocht door.

Uitdagende oefening
Dan moet de groep van David in de bocht bij het overkruisen naar binnen springen. Dat blijkt moeilijk. Je ziet zwaaiende armen, knikkende knieën, een enkel ongepland bezoek aan de kussens, maar de oefening blijkt buitengewoon uitdagend. De inzet is speels te noemen en jawel, het lukt een groot aantal om af en toe los te komen in de juiste richting.

Meters maken
Ongemerkt maken jong en oud vele meters, want bij beide groepen gaat het geleidelijk sneller en gedurfder. David tovert nog een uitdagend oefeningetje uit de hoge hoed: rustig aanrijden, op het rechte eind diep zittend op een been glijden en dan de knie van het andere been op het ijs zetten. Een kluifje voor degenen die dachten dat ze over een goede balans beschikken. Er worden wat pirouettes gemaakt als de achterste schaats het evenwicht en de richting in het honderd stuurt. Heel soms schuift er een op zijn zij, maar de meesten komen een heel eind.

Ooievaar
Michel laat zijn jonkies een variant uitvoeren: op het rechte stuk zo lang mogelijk op één been rijden met je handen tegen elkaar voor je. Met elke rondje zie je het aantal als glijdende     'ooievaar' afgelegde meters toenemen. Drie meter, vier meter, soms het hele rechte stuk. Mooi om te zien.

Buikschuiven
En dan dat buikschuiven en weer opkomen. De ouderen krijgen er in hun gretigheid onvervalst rode konen bij. Het is een leuke afsluiting. Michel besluit om zijn jonge garde ook de kans te geven. Vol overgave storten ook zij zich op het rechte stuk voorover. Ze vallen eerst stil, maar ook zij krijgen het na een paar keer voor elkaar om in beweging te blijven en de schaatsen weer onder zich te wringen. Hier en daar voegt er een ongewild nog een halve of hele draai toe, maar de lol is er niet minder om.

Goede indruk
Dan is het 'einde oefening' en lijkt het erop dat ruim dertig mensen in elk geval een goede indruk hebben van wat je voelt als je shorttrackt. Een aantal wil meteen meer weten. Dat moeten we hebben. Een groot aantal helpt even de kussens van het ijs krijgen. Die hebben de spirit.

banner hvhw 2015
 
vankoppen logo 200
 

Alleblas 180
Vehoec 180 

Hamiplant logo 180

logo-gardien-70

olsthoorn makelaars 283

 

finmaster-logo

 

logo achtergrond wit

logo-interco88

9knots trans 180

 logo ooms

Logo Funghi trans 180 53

Langebaan Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw langebaan clubrecord gereden? 

Mail Greet Petri!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords

Seksuele intimidatie

noc-nsf-100Seksuele intimidatie komt overal voor. Op school, op het werk en helaas ook in de sport. Sportkoepel NOC&NCF heeft een toolkit en veel informatie beschikbaar.

Lees hier meer.

Shorttrack Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw Shorttrack clubrecord gereden?

Mail bert van Lobenstein!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords