Gewest Zuid-Hollandjsn-schaatsen-nl

twitter hvhw2016  facebook hvhw2016  youtube hvhw2016  

See other templatesjsn-schaatsen-nl
Menu
HomeNieuwsShorttrack nieuwsSara mist Jeugd Olympische Spelen op 0,5 seconde

Sara mist Jeugd Olympische Spelen op 0,5 seconde

Bron: Hank Prinsen (NLHANK)Een thriller. Een drama. Een hoogst ongelukkig verloop. Een rare, nare afloop. Een uitslag met een hoog ‘wat als’-gehalte. Het gold allemaal voor de timetrials die shorttrackster Sara Rog woensdag 14 december reed op Thialf. Ze miste op een halve seconde uitzending naar de Jeugd Olympische Spelen in januari in Innsbruck. Sara was met Kay Huisman uitgenodigd. Voor deze selectiewedstrijd. Kay deed het als kleinste en jongste goed: vijfde van de acht en drie nieuwe PR’s.

Uit de veren
Terwijl Sara zich nog even kon omdraaien in haar Heerenveense bed, waren wij met Kay al om half zes uit de veren. Om zes uur waren we vanuit Monster op weg gegaan naar Thialf. Daar zouden Sara en Kay de HVHW-kleuren verdedigen bij hun poging uitzending te verdienen voor de Jeugd Olympische Spelen. Zowel bij de jongens als de meisjes streden acht rijders om een plekje.

Genieten
We waren de files grotendeels voor en reden al om 8.15 uur het parkeerterrein bij Thialf op. Dat we vroeg waren was mooi, want nu konden we even genieten van de training van (Jong) Oranje en dus ook van de HVHW’ers Adwin Snellink, Loïs Kloor en Lara van Ruyven. Leuk, want zo vaak zien we die niet (meer) trainen.

Rustig gezellig
Om kwart voor negen ging Kay met onder meer Bauke Bollema (SVU) inlopen. Hij leek erg ontspannen en inmiddels was het op het middenterrein bij de shorttrackbaan op een rustige manier gezellig en overzichtelijk. Een stuk of dertig ouders/begeleiders plus wat officials gingen elk rustig hun gang en van overdreven spanning was geen sprake. Niet bij de entourage van de rijders en ik heb dat ook niet bij de rijders zelf bespeurd.

Jongens: overzichtelijk
Bij de jongens waren de zaken vooraf al tamelijk overzichtelijk. Kanshebbers Gillian Goud en Siebren Tiemersma waren geblesseerd. Zij zouden het op voorhand de Groningse Josse Antonissen lastig kunnen maken. Antonissen was dus de favioriet en er moesten rare dingen gebeuren wilde hij dat ene ticket bij de jongens niet gaan verdienen.

Kay’s kansen waren op voorhand gering. Hij was op grond van zijn eerder gereden tijden uitgenodigd en dat was al een eer. Hij was de kleinste en de jongste van het stel. De anderen waren drie maanden tot 1¾ jaar ouder. Maar hij stond er wél, ging ervan genieten en alles uit de kast halen. Bij het inrijden was dat ook zichtbaar. Hij ging even heerlijk aan een treintje hangen, reed solo een paar snelle rondjes en een paar strakke steigerungen. Het zag er goed uit.

Meisjes spannend
Bij de meisjes lagen de zaken heel anders. Onze troef  Sara Rog zou het moeten opnemen tegen favoriet Suzanne Schulting en nog een stel sterke meiden uit Friesland en een sterke Overijsselse. Maar, Schulting was er niet (zij gaat waarschijnlijk als langebaner naar de JOS) en dus waren er kansen voor Sara én de andere meiden, want de verschillen waren klein.

Thriller
Het werd bij de meiden een thriller waarover na afloop nog lang werd doorgepraat. De kiem daarvoor werd gelegd bij het eerste onderdeel, de tijdrit over 777 meter. Sara reed tegen de sterke Roza Kooystra. Ze bleken na hun finish een ronde te weinig te hebben gereden en dus moesten ze overrijden. Dat zou na afloop van alle andere onderdelen gebeuren. De score op dat onderdeel zou dus aan het eind van de ochtend de doorslag kunnen geven, want een hoge klassering (1 t/m 4) levert veel wedstrijdpunten op. Vooralsnog had Aafke Soet de snelste tijd op die 777 meter. Bij het tweede onderdeel, de 444 meter tijdrit won Sara haar rit in 43.587 en daarmee was ze de snelste van de acht meiden.

Heat 1000 meter
Bron foto: Hank Prinsen (NLHANK)In de heat 1000 meter pakte Sara de kop voor Tineke den Dulk (Leeuwarden), Rianne Jorritsma en Anke Prinsen (beiden Thialf). Sara reed met Tineke weg van de andere twee, ze pakten een kwart ronde en de winst ging naar Sara in 1.43.285. Die twee reden daardoor A-finale tegen Aafke Soet en Roza Kooystra, de eerste twee van de andere heat.

A-finale 1000 meter
In die A-finale werd het een geweldig gevecht. Sara zat eerst als tweede achter Tineke, na wat schermutselingen lag ze ineens vierde en vervolgens derde, tweede en weer derde. Op kracht knalde Sara vervolgens buitenom naar de kop en sloeg meteen een gaatje. In 1.42.551 was ze de duidelijke ritwinnaar. Daarmee had ze twee onderdelen op haar naam staan.

Heat 500 meter
In de heat 500 meter zat weer een element dat later belangrijk zou zijn. Sara schreef die heat in 49,184 op haar naam, maar belangrijker (bleek later) was dat Roza Kooystra viel en vierde werd. Haar kansen waren daarmee definitief verkeken.
In de A-finale reed Sara tegen Aafke Soet, Tineke den Dulk en Mandy Sijtzema. Het was dringen in de eerste bocht, waar Sara als derde uit kwam. Er ontstond een fel gevecht om de ereplaatsen tussen Aafke (kop), Tineke (tweede) en Sara, die vanuit positie 3 alles probeerde om er binnendoor en buitenom voorbij te komen. Dat lukte niet, waarbij Aafke als ritwinnaar kostbare punten sprokkelde en Sara misschien wat liet liggen.

Gestrande missie
Toen kwam het aan op de tijd van Sara in de opnieuw te rijden 777 meter tijdrit. Sara kwam met gierende longen van het ijs, had alles gegeven. Roza bleek gesloopt en liet de zevende tijd noteren. Sara kwam uit op 1.17.642. Dat was de tweede tijd en een halve seconde achter Aafke Soet, die zo ook bij dit onderdeel de meeste punten haalde. Sara’s missie strandde daarmee op 8 wedstrijdpunten.

Jongens
Bij de jongens verliep de strijd open, ontspannen en Kay had een geweldige dag. Zijn 777 meter tijdrit tegen Koen Slootweg van IHCL (Leiden) zag er weliswaar wat machteloos uit en Kay was na afloop ook niet tevreden. Hij had ‘gewoon niet lekker gereden’. Koen won duidelijk en Kay finishte in 1.23.857. Dat was de zevende tijd, maar ook een PR: 2,5 seconde onder zijn oude tijd van vorig jaar.

In de tijdrit over 444 meter ging Kay weer in ouderwetse stijl over het ijs. Lichter en krachtiger dan in zijn 777 meter. Hij kon goed doortrekken en zijn 46.284 betekende de vijfde tijd. Een mooie klassering en een nieuw PR, ditmaal 4,2 seconde onder zijn vorige toptijd. Dankzij deze klassering stond Kay na twee onderdelen vijfde.

Durf
In de heats over 1000 meter zag Kay eerst Koen Slootweg en Bram de Jong (Leeuwarden) de A-finale halen. Kay leverde in zijn heat zijn mooiste en beste prestatie van de dag. Vond ik. Hij startte vanaf positie 3 tegen Bas de Jong ((SVU), Stefan Prinsen (Thialf) en favoriet Josse Antonissen. Hij ging rustig als vierde de bocht in. Het tempo ging meteen flink omhoog, maar  Kay volgde de drie anderen als een schaduw. Antonissen, ook op dit onderdeel veruit de sterkste, sloeg een gaatje van tien meter met de rest. Met nog vijf ronden te gaan ging Kay hard en onverwachts in de aanval. Buitenom ging hij Stefan en Bas voorbij en hij trok meteen door. Hij kreeg een gaatje van een meter of zeven. Daarna hervonden de twee volgers zich. Kay bleef hard en technisch doorrijden, moest bijten en het was houden en keren om het na de bochten dicht houden, maar hij redde het! Kay zat in de A-finale in ook nog eens een PR: 1.43.391 (0,6 van zijn Oberstdorftijd).

In die finale trof hij naast Antonissen Bram de Jong en Koen Slootweg. Het werd een taktisch ritje. Kay werd op kop gedwongen en het tempo lag aanvankelijk laag. Na drie rondes sloeg de vlam in de pan. Het tempo vloog omhoog en Kay lag al snel derde en toen vierde, maar hij bleef wel mooi bij. Bij het ingaan van de laatste ronde moest hij de nummer drie geleidelijk toch laten gaan. Hij werd zo vierde van de acht, wat hem redelijk wat wedstrijdpunten opleverde.

500 meter
Bron foto: Hank Prinsen (NLHANK)Bij de 500 meter wist Kay het kunstje bijna te herhalen. Het was wel duidelijk een andere afstand en dat leverde een andere strijd op. Bij de eerste bocht zat Kay klem tussen twee man. Hij vocht en veroverde de derde plek. Door een val voor hem schoof hij op naar de tweede plaats, die goed zou zijn voor de A-finale. Met nog een ronde te gaan kon hij een aanval van Stefan Prinsen niet beantwoorden, waardoor hij vlak achter Prinsen derde werd.

Tikjes
Bron foto: Hank Prinsen (NLHANK)In de B-finale had Kay te maken met twee grote jongens, Han Greijn en Bas de Jong, en met de ranke Bauke Bollema. Ook hier was het vechten voor je plekje. Meteen na de start kreeg Kay twee tikjes en viel hij nog voor de bocht. Herstart. Bij de tweede start deed Kay iets voorzichtiger, waardoor hij als vierde uit de bocht kwam. Vervolgens ging hij in de aanval om de derde plaats te veroveren op Bas de Jong. Hij kreeg daarbij twee keer een tikje en dat kostte balans, tempo, cadans en kracht. Hij bleef het proberen, maar kon niet meer langs Bas komen: vierde.

Ondanks dit resultaat en dankzij zijn vierde plek op de 1000 meter hield Kay aan deze leuke selectiewedstrijd een vijfde plaats over.

banner hvhw 2015
 
vankoppen logo 200
 

Alleblas 180
Vehoec 180 

Hamiplant logo 180

logo-gardien-70

olsthoorn makelaars 283

 

finmaster-logo

 

logo achtergrond wit

logo-interco88

9knots trans 180

 logo ooms

Logo Funghi trans 180 53

Langebaan Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw langebaan clubrecord gereden? 

Mail Greet Petri!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords

Seksuele intimidatie

noc-nsf-100Seksuele intimidatie komt overal voor. Op school, op het werk en helaas ook in de sport. Sportkoepel NOC&NCF heeft een toolkit en veel informatie beschikbaar.

Lees hier meer.

Shorttrack Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw Shorttrack clubrecord gereden?

Mail bert van Lobenstein!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords