Gewest Zuid-Hollandjsn-schaatsen-nl

twitter hvhw2016  facebook hvhw2016  youtube hvhw2016  

See other templatesjsn-schaatsen-nl
Menu
HomeNieuwsShorttrack nieuwsKPN NK Shorttrack 2012. Niels, Lara, Dylan en Sara Nederlands Kampioen Shorttrack

KPN NK Shorttrack 2012. Niels, Lara, Dylan en Sara Nederlands Kampioen Shorttrack

Thumbnail imageNiels Kerstholt, Lara van Ruijven, Dylan Hoogerwerf en Sara Rog zijn op 7 en 8 januari in Heerenveen Nederlands kampioen shorttrack geworden. Samen waren ze goed voor twaalf van de 23 individuele medailles. Dankzij de aflossing haalden de 15 deelnemende HVHW’ers 27 medailles binnen.

Heroveren en herstellen
Het was afgelopen weekeinde een gedenkwaardig Nederlands kampioenschap. Niels heroverde zijn nationale titel door in al zijn races gretig en met plezier te rijden en constant hoog te eindigen. Lara, Loïs en Tineke reden als A-junior bij de ‘grote’ dames en vielen daardoor niet erg op. Ze werden echter wel 1, 2 en 3 in hun klasse. In het kielzog van Sara haalde de van Pfeiffer herstellende Jessy Kauffman bij de B-junioren brons. Kay Huisman verraste door op de 1000 meter de titel te grijpen. Jan Ebele van der Ree moest in de loop van de eerste dag geblesseerd opgeven.

We lopen de HVHW’ers langs van de heren tot en met dames C-junioren.

Heren
KPN NK Shorttrack 2012Bij de heren reed voor HVHW naast Niels en Jan Ebele ook A-junior Adwin Snellink. Op de 1500 meter won Niels zijn heat makkelijk. Jan Ebele zat in de heat met regerend kampioen Sjinkie Knegt, reed aanvallend en finishte als tweede achter Sjinkie. Adwin moest in zijn heat veel strijd leveren en kreeg wat duwtjes, maar bezweek niet onder de druk en werd ook tweede. Daarmee bereikten ze alle drie de halve finale. Jan Ebele liep daarin tegen een penalty op, waardoor hij veroordeeld was tot de B-finale. Adwin en Niels troffen elkaar in hun halve finale. Niels trok er meteen aan, KPN NK SHorttrack 2012Adwin hing aan de start, maar het veld kwam weer bijeen en Niels ging naar de vierde plek. In de slotfase pakte hij de kop weer, won de race en plaatste zich zo voor de A-finale. Adwin werd derde in 2.21.167, wat een PR was. Hij plaatste zich voor de B-finale. Op zondag werd Adwin in de B-finale derde en daarmee 9e van Nederland. Niels stookte in de A-finale meteen het vuur op, hield even in, liet zich naar de vierde plek zakken en lag zes ronden voor het eind op de 2e plek. Toen greep hij de kop, sleurde het veld uiteen en won goud.

Spektakel
KPN NK Shorttrack 2012Op de 500 meter was het een groot spektakel. Niels, Adwin en Jan Ebele plaatsten zich voor de kwartfinale. Alleen Niels bereikte de halve finale. Daarin reed hij tegen onder meer Sjinkie Knegt, die gebrand was op de winst op die afstand. Niels reed op kop toen Sjinkie door een val van Bjorn Postma werd meegesleept. Terwijl Sjinkie smeekte om een herstart, reed Niels naar de winst. Kort erop kreeg de kwade Sjinkie een gele kaart en mocht hij op de 500 meter niet meer meedoen. Niels werd in de spannende A-finale op de streep geklopt voor goud, maar sloeg daarmee wel een gat met Sjinkie.

Tweede goud
KPN NK Shorttrack 2012Op de 1000 meter strandde Jan Ebele in de heats. Adwin kwam in de kwartfinale, waarin hij onder meer tegen Niels reed. In een spannende race kwam hij net te kort voor de tweede plaats en dus de halve finales. Niels stoomde door naar de A-finale. Daarin zakte hij door wat duwwerk van de eerste naar de vierde plek, maar herstelde de orde binnen een ronde. Met nog vier ronden te gaan versnelde hij en sloeg een gat, waardoor hij overtuigend zijn tweede goud won en de Nederlandse titel. In de superfinale over 3000 meter kon Niels niets meer gebeuren. Sjinkie lapte met twee anderen onder meer Niels een keer. Die reed de rit uit als zesde.

Adwin kwam door zijn klasseringen in het mannenveld op de 12e plaats en was bij de A-junioren vierde.

Dames
KPN NK Shorttrack 2012Onze dames A-junioren – Lara van Ruijven, Lois Kloor en Tineke Groeneveld – reden in een veld bij de dames-senioren. Net als Adwin bij de heren reden ze op het oog geen spectaculair toernooi. Toen na alle schermutselingen op de 1500, 500, 1000 en de afsluitende superfinale het klassement werd opgemaakt voor de A-junioren, bleek ons trio het gehele podium te bezetten. Lara kreeg de kampioenskrans omgehangen, Lois kreeg zilver en Tineke brons.

Veel strijd
KPN NK Shorttrack 2012Lara dankte haar goud onder meer aan haar prestatie in de A-finale op de 1500 meter. Daarin reed ze scherp en constant voorin. Ze leverde veel strijd met gewestelijk rijdster Rosalie Huisman en werd net voor de Zoetermeerse derde: brons. In de A-finale van de 500 meter waren de rollen omgekeerd en verschalkte Rosalie Lara op de streep waardoor Lara vierde werd. Ook op 1000 meter finishte Lara als vierde. In de superfinale over 3000 meter vocht Lara als een leeuw KPN NK Shorttrack 2012maar kwam ze in de slotronden niet meer voorbij de drie koplopers. Haar vierde plek in 5.39.351 was wel een nieuw PR: ‘slechts’ 1.07.800 onder haar oude tijd en 1.3 seconde boven het clubrecord bij de dames.  

Lois en Tineke reden op de 1500 meter de B-finale waarin ze 2e en 3e werden. Tineke haalde op de twee andere afstanden ook de B-finale. Op de 500 meter werd ze vierde in een PR van 48.900 en op de 1000 meter derde. Lois was haar op die laatste afstand iets te vlug af en werd tweede. 

Jongens junioren-B
Bij de herenjunioren was het NK het toernooi van Dylan Hoogerwerf. Hij heerste van begin tot eind over zijn concurrenten. Hij straalde kracht en souplesse uit en reed zelfverzekerd KPN NK Shorttrack 2012rond. Hij versnelde als hij wilde, counterde als een van zijn concurrenten aanviel en hield de deur vrijwel constant gesloten. Dat leidde tot plaatsen in de A-finales op de 1500, 500 én 1000 meter. Op de 1500 meter haalde Dylan zilver en op beide andere afstanden goud. De winst op de 500 meter ging gepaard met een PR van 44.806. De superfinale over 1500 meter rondde hij ondanks felle tegenstand van onder meer Mylan Elzink (Overijssel) ook als winnaar af. De kampioenskrans kwam zo terecht om zijn ranke schouders te hangen.

Spagaat
KPN NK2012 ShorttrackIn het sportieve geweld dat Dylan ontketende met zijn grootste concurrenten Mylan en Leon Bloemhof (Leeuwarden) trok Dennis Kruijswijk veel minder aandacht. De aftredend C-juniorenkampioen van 2011 was er echter in elke A-finale én in de superfinale bij. Dennis veroverde op de 1000 meter brons. Op de 500 en 1500 meter werd hij vierde. In de superfinale leverde hij keihard strijd om de derde plek, finishte met bijna een spagaat, tolde zittend rond, maar de finishfoto was onverbiddelijk: vierde. In het algemeen klassement werd hij ook vierde.

KPN NK Shorttrack 2012Teun Schouten reed met veel inzet, maar kwam op geen van de drie afstanden verder dan de heats. Op zowel 1500 meter als de 500 meter kwam hij ten val, waardoor zijn kansen op die halve finales verkeken waren. Op de 1000 meter voerde Teun zes ronden het veld aan. De versnelling van Dylan was hem vervolgens te machtig, waardoor hij op 10 meter werd gezet en als derde finishte.

Meisjes junioren B
KPN NK Shorttrack 2012Waar Dylan de strijd dicteerde bij de B-jongens, daar deed Sara Rog dat bij de B-meiden. Door het kleine veld reden de B-meisjes weinig races. Op de 500 en 1000 waren er heats en dan meteen de finale; de winst op de 1500 meter werd in één finalerace met alle zeven deelneemsters bepaald. Het was dus zaak meteen toe te slaan en geen fouten te maken. Sara vond dat geen probleem. Ze pakte haar naaste concurrent Roza Kooystra meteen op die 1500 meter in met vier seconden. Op de andere twee afstanden reed Sara steeds gecontroleerd en vol vertrouwen naar ritwinst en nog twee keer afstandsgoud. Op de 500 meter leverde dat in de A-finale ook een nieuw PR op (48.540). In de superfinale, weer met alle zeven meiden, kwam Sara opnieuw als eerste over de streep. Ze had onderweg echter iets te enthousiast een concurrent gepasseerd en kreeg een penalty. Het maakte voor haar nationale titel niet meer uit: ook zij kreeg een kampioenskrans omgehangen.

Prettig gevoel
KPN Shorttrack NK2012Jessy Kauffman bezorgde zichzelf en de HVHW-aanhang op de tribunes twee dagen lang een prettig gevoel. Ze bleek alweer heel behoorlijk op weg naar haar vertrouwde niveau. In de heats 500 meter reed ze 0,02 seconde boven haar PR en stroomde ze als tweede door naar de A-finale. Dat positieve beeld bleef de rest van het weekeinde. In de A-finale 500 meter werd ze derde in een nieuw PR (49.168). Op de 1000 meter sloeg Jessy met Sara een gat met de twee andere meiden, waarmee ze de A-finale haalde. Daarin werd ze weer derde, vlak achter Sara en Roza Kooystra. In de superfinale over 1500 meter streed ze tot het eind mee en werd ze tweede.

Jongens junioren C
KPN NK Shorttrack 2012Kay Huisman verbaasde en schokte vriend en vijand. Doel was om op minstens een van de drie afstanden (1000, 500 en 777 meter) de heats te overleven. Dan zou hij op zondag ook nog mogen rijden. Dat lukte meteen op de 1000 meter en kort erna verraste hij nogmaals door in de halve finale tweede te worden en dus de A-finale te halen. Op de 500 meter overleefde Kay ook de heats; in de 777 lukte dat niet.

KPN NK Shorttrack 2012De missie was al geslaagd, maar op zondag werd het nog mooier. Hij reed als vierde toen voor hem zijn sterke tegenstanders Hessel Koot en Tjerk de Boer vielen. Koen Slootweg (IHCL) kon net staande blijven, Kay remde, glipte erlangs en reed onbedreigd naar de eerste plaats. Op de 500 meter werd hij derde in de B-finale in een PR van 49.425. Dat was genoeg voor de vierde plaats in het klassement en een plaats in de superfinale over 1500 meter. Daarin liet hij zich wat verrassen door Bauke Bollema. Kay werd derde, maar wel met een ruim 5 seconden sneller PR van 2.40.730. Daarmee was hij over all vierde van Nederland.

Meisjes junioren C
KPN NK SHorttrack 2012Voor Avalon Aardoom, Danique van Lobenstein en Esmée Messemaker gold dezelfde opdracht als voor Kay: proberen een heat te overleven. Op de 1000 meter kwamen Avalon en Esmée wat snelheid tekort om eerste of tweede te worden. Danique verspeelde door een val haar kansen op die afstand. Op de 500 meter dolf Danique het onderspit tegen de sterke Aafke Soet en Anke Prinsen. Ze werd derde in een PR, tevens een nieuw clubrecord, van 52.549. Avalon startte in haar heat als vierde, wist nog wel Eva Winkel (IJA) in te halen, maar ook voor haar bleef de halve finale buiten bereik.

KPN NK Shorttrack 2012Succes
Esmée had wel 500-metersucces. Ze startte snel, pakte de kop en finishte veilig als tweede in 52.278 (PR). In de halve finale verloor ze al snel veel terrein op Selma Poutsma en Suzanne Schulting. Ze achterhaalde Fenne Keulstra net niet en werd vierde in een weer PR van 51.189. Op de 777 meter kwam Esmée in de heat niet voorbij nummer twee, Anouk Schouten, maar reed ze wel een PR van 1.22,080. Danique besloot haar individuele NK met een derde plaats in de heat. Avalon sloot haar eerste NK wat betreft de individuele wedstrijden af met een derde plaats in de 777-heat en een PR van 1.24.815.

Aflossingsmedailles
KPN Shorttrack NK2012Daarmee was de koek nog niet op. De HVHW’ers traden ook aan in vier relayploegen en alle vier haalden ze een medaille. Bij de meisjes-junioren streden vier ploegen, waardoor er meteen een finale werd gereden. De HVHW-ploeg van Avalon, Danique, Esmée en Jessy reed tegen Brabant en twee ploegen van Thialf. Onze jongedames lagen na de eerste paar ronden derde toen Avalon onderuitging. De schade werd eerst hersteld en vervolgens werd met succes jacht gemaakt op de B-ploeg van Thialf. De A-ploeg was buiten bereik, waardoor en dus relay-zilver voor onze dames. De tijd van 5.14.573 was voor Avalon een PR.

KPN NK Shorttrack 2012 Loeispannend
Onze jongens-junioren Dennis Kruijswijk, Teun Schouten en Kay Huisman kregen steun van de kersverse C-junioren kampioen Koen Slootweg. Dat viertal reed onder de naam Gewest ZH zaterdag in de heat tegen de A-ploeg van Utrecht en de ploeg van Thialf. Het werd een fraaie race, waarbij iedereen op de been bleef en de jongens de aanvankelijke tweede plek door snelle wissels en hard werken verruilden voor de koppositie. Toen bij nummer twee SVU ook nog een rijder viel, was de heatwinst zeker.

In de finale troffen onze jongens opnieuw SVU-A plus Trias en Brabant. Pal na de start lag ‘HVHW-plus’ derde achter Trias en SVU-A. Kay schoof door naar de tweede plek en dankzij Dennis kwamen we steviger op de plek te zitten. Een wankeling kort erna leidde tot het verlies van die zilveren positie. Het werd vervolgens loeispannend om de tweede en derde plek. Het was steeds stuivertje wisselen, waarbij Dennis steeds achter Hessel Koot aanjoeg. Op de finish gooide Dennis nog alles eruit, maar werden we toch derde op 0,01 seconde achter SVU. Brons dus.

Jongedames
NK2012Ook bij de dames was er geen heat nodig. Er ging in die klasse een all-HVHW-team van start van louter A- en B-junioren. Gouden Sara en Lara, zilveren Lois en bronzen Tineke reden tegen SVU, Gewest ZH en Thialf. Ze lagen kort na de start derde, lieten SVU al snel ver achter zich en vochten zich naar de tweede plek. Het veld lag steeds dicht bijeen, maar het lukte onze jongedames niet om het Gewest of Thialf te passeren. Op de finish lag daardoor brons voor ons viertal en met de tijd (4.37,161) kon Tineke een PR bijschrijven.

Improviseren
NK2012Bij de mannen was het ook een groot spektakel. Dat kreeg extra smaak omdat door het uitvallen van Jan Ebele geïmproviseerd moest worden. Zaterdag viel bij de heat over 3000 meter Robbert-Kees Boer in bij Adwin, Niels en Dylan. In de race tegen de ploegen van Gewest ZH, Thialf-B en Jaap Eden Amsterdam leek een val van Adwin roet in het eten te gooien. Omdat Boer maar één ronde zou meerijden, moesten Dylan, Adwin en Niels het gedrieën opknappen. Vanuit de vierde positie werd al snel de derde plek veroverd. De inhaalrace werd succesvol voltooid met het bereiken van de tweede plaats en dus de finale.

In die eindstrijd over 5000 meter vulde gewestelijk trainer Knut Alsemgeest het HVHW-trio aan. Hij had getekend voor al de hem toekomende aflossingen en ging vol aan de bak tegen de mannen van Thialf, IJA en gewest ZH. Na een vierde plek vlak na de start reed ons kwartet naar de derde plaats. Een val van Knut bleek niet fataal voor eremetaal, maar een plaatsje opschuiven zat er ook niet meer in. Met een tijd van 7.24.182 voegde Dylan ook nog een PR toe aan zijn al zeer geslaagde weekeinde.

Foto's KPN NK Shorttrack 2012 Heerenveen
Uitslagen KPN NK Shorttrack 2012 Heerenveen

Media
http://www.hethelewestland.nl/sport/8195/van-ruijven-en-hoogerwerf-nederlands-kampioen/ 

http://www.wos.nl/sport/nieuws/bericht/item/20120109-shorttrackers-van-ruijven-en-hoogerwerf-pakken-goud/ 

http://www.deweekkrant.nl/artikel/2012/januari/09/goud_voor_westlandse_shorttrackers

banner hvhw 2015
 
vankoppen logo 200
 

Alleblas 180
Vehoec 180 

Hamiplant logo 180

logo-gardien-70

olsthoorn makelaars 283

 

finmaster-logo

 

logo achtergrond wit

logo-interco88

9knots trans 180

 logo ooms

Logo Funghi trans 180 53

Langebaan Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw langebaan clubrecord gereden? 

Mail Greet Petri!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords

Seksuele intimidatie

noc-nsf-100Seksuele intimidatie komt overal voor. Op school, op het werk en helaas ook in de sport. Sportkoepel NOC&NCF heeft een toolkit en veel informatie beschikbaar.

Lees hier meer.

Shorttrack Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw Shorttrack clubrecord gereden?

Mail bert van Lobenstein!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords