Gewest Zuid-Hollandjsn-schaatsen-nl

twitter hvhw2016  facebook hvhw2016  youtube hvhw2016  

See other templatesjsn-schaatsen-nl
Menu
HomeNieuwsShorttrack nieuwsLaatste shorttracktraining: overvaren en buikschuiven

Laatste shorttracktraining: overvaren en buikschuiven

Thumbnail imageAls op woensdag  21 maart 2012 om 18.34 uur alles en iedereen op het ijs staat – ook die ene laatkomer die over de kussens wordt getild – dendert de dreundeun nog steeds uit de speakers in de ijshockeyhal van De Uithof. Bijzonder. Dat heb je bij de shorttrackwedstrijden, maar tijdens de training? Speciaal.

Kunstjes
Speciaal ja, maar tegelijk toepasselijk op deze 21e maart, de laatste shorttrack-training van seizoen 2011-2012. Natuurlijk is zo’n laatste training een treurige zaak voor een echte schaatser. Wéér een seizoen voorbij. Balen. Maar bij het shorttracken is er altijd een vette lach bij die traan. De laatste training is het altijd ‘stunten’. Kunstjes, handigheidjes, parcoursjes. Dat werk.

Onverstoorbaar
Thumbnail imageAfgezien van de doordenderende muziek en de speciale shirts waarin Danique van Lobenstein en Avalon Aardoom zich hebben gehuld, is er aanvankelijk weinig dat wijst op een ‘andere’ training. Eerst inrijden in relay-vorm. De muziek verandert licht. Iets meer pop, ietsje minder dreundeun. Fabiola en Arnoud – de twee trainers – geven intussen (nog) geen krimp. Arnoud rijdt met een van de beginners rondjes vol privé-aanwijzingen. Fabiola geeft elke passant intussen een boodschap mee. ‘Kay, schouder’, ‘Max, dieper’, ‘Georgie, achterop zitten’. Onvermoeibaar rolt het van haar lippen, onverstoorbaar geeft ze ook deze laatste trainingsgelegenheid technische aanwijzingen. Het schaatsseizoen mag op een haartje na gevild zijn, wat je nu leert heb je voor volgend seizoen mooi al in je hoofd en benen.

Schipper mag ik ….
Thumbnail imageMaar dan. De klok wijst 18.45 uur. De zwarte doppen die onze piste van 111 meter markeren, verdwijnen in hun Wijko Satésaus emmer. Hun zomerreces lijkt begonnen. De vloer is vrij. Onze C’s Kay, Danique en Avalon gaan midden op de ijsvloer staan. De rest verkast naar een van de korte kanten van de baan. Uit 17 kinderkeeltjes, een mannen-tenor en een dames-alt klinkt het overbekende en nooit vervelende ‘Schipper mag ik overvaren’. En natuurlijk moeten ze een cent betalen. Tijgerend. Rasp, rasp gaan 17 paar schaatsen over het ijs op weg naar de overkant; kras, kras bewegen drie paar schaatsen zich naar hun 17 prooien. Heb ik daarvoor vlak voor het eten Kays schaatsen mooi scherp geslepen? Inderdaad: Paarlen voor de ….. . Wat u zegt.

Hyena’s
Thumbnail imageAls er twee keer is overgevaren, zijn er nog drie kinderen over. Bij de derde overtocht stort de meute zich als waren het hyena’s op het trio. Geen schijn van kans hebben ze. Nieuwe ronde, drie nieuwe tikkers. Springen is de eerste opdracht. Slechts twee zijn het haasje. Opdracht twee is slow motion. Originele opdracht die een leuk beeld oplevert. Slow motion blijkt wel voor interpretatie vatbaar blijkt uit de uiteenlopende snelheden waarmee de opgejaagden over het ijs gaan. De buit bestaat uit slechts één ongelukkige. Bij het kruipen in de oversteek erna vallen de slachtoffers bij bosjes. Voor de lach die vanaf het begin van het geschipper op de tronies van onze kids verscheen, maakt dat niets uit. Die is er niet af te branden. Het duurt nog twee oversteken als de laatsten bij het achteruit oversteken moeten capituleren.

Blauwe tunnels
Thumbnail imageNieuw spel. Ik hoort iets van estafette. En niet zo maar in twee ploegen een beetje heen en weer rijden. Oh nee. In geen tijd staan er twee van kussens gemaakte tunnels op het ijs. Komen die lompe, grote dingen waar we ons als ouders twee keer per week manmoedig een breuk aan sjorren, tillen en schuiven eens op een prettige manier van pas. Start. Eerst slalommen tussen de zwarte doppen – die moeten hun reces nog even uitstellen – dan door de tunnels, vervolgens springen over dwarsliggende schaatsbeschermers. Tik. Volgende. Rijden voor je leven en dat van je ploeggenoten. Er wordt soms wat gesmokkeld, maar niet gediskwalificeerd, want het lijkt niet expres, het gebeurt in het vuur van de strijd. Het is er de avond ook niet naar.

Willen winnen
Thumbnail imageTweede ronde. Nu achterwaarts door de tunnels. Dat is aanmerkelijk moeilijker, maar het lukt ze allemaal. En – belangrijk verschil met vorige jaren – geen van de twee tunnels sneuvelt door al te veel aanvaringen. Derde ronde: nu beide parcoursen achter elkaar. Ik word wat partijdig. Hup Ted, hup Armand, hup Niels. “Wij hebben één rijder meer”, klaagt Fabiola. Die wil toch wel graag met haar ploegje winnen. Geen punt, lijkt het. Ze heeft een team vol tempobeulen die ook nog behendig zijn. Haar ploegje pakt een halve ronde op de tegenstanders, het is even dringen bij een van de tunnels, maar bij de volgende zijn ze erlangs. Ze winnen.

Gulle mand
Thumbnail imageInmiddels is de koffie bereid. Inderdaad uit de gulle mand van Arnold en Kristèl van Wijk. Zoals bij elke training van de partij. Er wordt op hen gerekend. Vandaag is het ook buiten het ijs speciaal. We hebben er cake bij. Op het ijs wordt weer gesleept met kussens. Het kost door de nu ietwat losgeslagen rijders even moeite om er een lijn, een bedoeling uit te halen, maar dan tekent het zich af. Thumbnail imageAchttien kussens liggen op een lijn op tweederde van de baan. De kinderen staan aan de kant er het verst vandaan. Dan: ‘start’, daverende schaatsen, glijden en zo hard mogelijk rijden, springen, plat landen op het kussen en glijden, zo ver mogelijk. De drie C’s, de oudsten winnen het. Dik. Zij hebben de meeste snelheid, zijn ook het zwaarst. Maar het gaat om de kick van het met volle vaart op het kussen kwakken en glijden. En dat is bij allen goed verzorgd.

Blote klakken
Thumbnail imageEr valt een slachtoffer. Nee, geen bloed of pijn. Het ijzer van de rechterschaats van Remon Broos gaat zijn eigen weg. IJzer en schoen worden weer bekwaam herenigd. Remon mist ronde twee van het buikschuiven op de kussens, maar kan weer meedoen met ronde drie.Thumbnail image

De klok staat bijna op half acht. Einde oefening? Nee, het lijkt er niet op. Fabiola zegt iets, maar aan de kant is het niet te verstaan. De meute zakt neer op de kussens en begint de schaatsen los te peuteren. Aha, de sokken gaan ook uit. Een ronde op de blote klakken vlak langs de kussens. Zo veel mogelijk ijskoude meters maken.

Lenteweer
Thumbnail imageIets van de wraak van de trainer, zich een laatste keer laten gelden. In elk geval voelt het milde lenteweer buiten straks extra lekker aan. Een mooie opmaat voor de zomer. Als wraak beleven de kinderen het overigens allerminst. Een paar zetten onverstoorbaar een tweede ronde in, een enkeling nog een derde. Kijk, zo neem je afscheid van een ijsseizoen. 

banner hvhw 2015
 
vankoppen logo 200
 

Alleblas 180
Vehoec 180 

Hamiplant logo 180

logo-gardien-70

olsthoorn makelaars 283

 

finmaster-logo

 

logo achtergrond wit

logo-interco88

9knots trans 180

 logo ooms

Logo Funghi trans 180 53

Langebaan Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw langebaan clubrecord gereden? 

Mail Greet Petri!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords

Seksuele intimidatie

noc-nsf-100Seksuele intimidatie komt overal voor. Op school, op het werk en helaas ook in de sport. Sportkoepel NOC&NCF heeft een toolkit en veel informatie beschikbaar.

Lees hier meer.

Shorttrack Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw Shorttrack clubrecord gereden?

Mail bert van Lobenstein!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords