Gewest Zuid-Hollandjsn-schaatsen-nl

twitter hvhw2016  facebook hvhw2016  youtube hvhw2016  

See other templatesjsn-schaatsen-nl
Menu
HomeNieuwsShorttrack nieuwsEastercup 2012 Gent Shorttrack

Eastercup 2012 Gent Shorttrack

Paastoernooi 2012Lange wedstijddagen, prijzen en spektakel - Voor heel HVHW zit seizoen 2011-2012 erop. Voor heel HVHW? Nee! Een klein groepje biedt nog manhaftig verzet tegen het voorjaar. Zeven jonge shorttrackers houden de ijzers nog scherp. Op 31 maart en 1 april stonden ze in Turnhout op het ijs tijdens het Open Nederlands Kampioenschap. Dit Paasweekeinde waren dezelfde zeven actief op het ijs van De Kristallijn in Gent tijdens de strijd om de 32e Easter Cup . Met succes. Met drie keer eremetaal. Met veel mooie wedstrijden. En met hier en daar spektakel.

Veel ritten
Het was een aparte aflevering van de Easter Cup, want de rijders beleefden lange wedstrijddagen. Normaal rijden de pupillen op zaterdag in de ochtend plus een stukje van de middag. De junioren zijn dan ’s middags en een deel van de avond aan de beurt. Zo niet ditmaal. Doordat er relatief weinig inschrijvingen waren en zich in de laatste week ook oudere junioren, senioren en masters mochten aanmelden, ontstond een heel ander programma en deelnemers veld . Geen contingent Italianen en relatief weinig Duitsers en Luxemburgers. Geen Fransen ook.  

Iedereen reed op zaterdag wedstrijden van pakweg kwart voor elf tot twee uur én van vijf tot acht uur. Per persoon stonden er veel ritten op het programma. Geen kansen dus om toeristisch Gent in te gaan voor of na de wedstrijden, al hebben we wel met de hele groep de lokale Pizza Hut onveilig gemaakt tussen het ochtend- en middagprogramma . Ook konden we tussen de ritten door niet – zoals vorig jaar - heerlijk met onze snoet in de zon gaan staan. De zon werkte niet echt mee. Daar stond weer tegenover dat een deel van de HVHW’ers met hun aanhang een plaatselijke snackbar-boer van wat porties gebakken aardappelbalkjes heeft  afgeholpen na de gedane zaterdagse arbeid.  

Genieten
Maar goed, we gingen vooral voor het schaatsen.  En geschaatst is er! Op stroef ijs, waardoor er weinig PR’s werden gereden, maar gebikkeld kon er des te meer worden. Er is ook gebikkeld op de baan én erlangs. Voor de begeleiders was er we behoorlijk veel spanning, bewondering, ontlading, lol, inspanning (supporteren kost echt kracht). Soms moesten we wat teleurstelling wegslikken. Hoort er ook bij. Grosso modo was het genieten.

Esmée Messemaker
Paastoernooi 2012We hebben zéer genoten van Esmée Messemaker, een van onze drie prijswinnaars. Ze reed krachtig, alert, ambitieus en verdiende zilver.  Esmée is bezig aan een heel sterke afsluiting van haar eerste seizoen als C-junior. Door het krappe veld bij de dames, reed ze ook tegen B- en A-junioren, senioren en masters. Negen concurrenten op drie afstanden plus een superfinale. Op de 1500 meter legde ze de basis voor haar bronzen plek. In de heat hield ze prima stand in een snelle, spannende en slopende race met drie meiden vlak bij elkaar. Haar tweede plek leverde haar een plaats in de A-finale op. Daarin was het weer spannend en bleven de vijf meiden bijeen. Esmée werd in die race vijfde.

Thumbnail imageOp de 500 meter  versloeg ze het ganse veld. Ze won haar halve finale én de A-finale.  Ze won ook de heat van de 1000 meter door de nummers 2 en 3 los te rijden. In de A-finale werd ze vierde. In de afsluitende superfinale over 1500 meter nam Esmée stoer het initiatief door in een klap van 4 naar 1 te demarreren. Het veld sloeg op hol en Esmée moest haar moedige aanval bekopen. Uiteindelijk werd ze vierde in die race en was het zilver bij de C-junioren voor haar.

Danique van Lobenstein
Paastoernooi 2012Er was ook zilver voor Danique van Lobenstein, die op de 333 meter bovendien een PR reed. Haar toernooi stond eigenlijk in het teken van de directe en indirecte strijd tegen haar Utrechtse rivaal Gioya Lancee. Danique begon op de 500 meter met twee gewonnen races. Lekker fel, met duidelijk plezier en de wil om hoog te eindigen. Een penalty in de halve finale gooide roet in het eten  waar het ging om wedstrijdpunten op deze afstand. Ze reed daardoor C-finale en werd dankzij haar winst daarin op deze afstand toch nog 9e van de 23 meisjes.
 Paastoernooi 2012
Op de 333 meter maakte Danique het grotendeels goed. Ze reikte tot de A-finale, mede door  haar PR van 35.894 tijdens de halve finale. In de A-finale ging Danique er als een haas vandoor terwijl achter haar wat geduw was. Ze bleef goed doorjakkeren, waardoor Gioya er niet meer bij kwam en zij deze afstand won. Bij de superfinale over 777 meter werd Danique tweede.  En dus was de aquarel met het zilveren lijstje bij de prijsuitreiking voor haar.

Ted Dalrymple
Paastoernooi 2012Onze jongste daredevil tekende voor brons. Het was een lust om hem als F-junior te zien rijden tussen de veelal E- en D-junioren. En hij presteerde! In het veld van 28 D/E/F-jongens werd Ted 24e.  Op de 500 meter schopte hij het tot de F-finale, waarin hij derde werd. Op de 333 meter sloeg hij een goede slag in de kwartfinale. Hij won die rit met grote voorsprong op de rest. In de halve finale werd hij derde, vlak achter de nummer 2, maar wel  met een PR:  42.129. In de F-finale werd hij derde en daarmee 23e in het DEF-veld. De E-superfinale over 500 meter was weer een prooi voor Ted. Van de start af ging hij aan de leiding en reed zijn vier concurrenten op een halve ronde of meer.

Niels d’Huy
Paastoernooi GentIn het veld waarin Ted zich manifesteerde, reden ook Niels d’Huy (E-junior) en Max van Wijk (D-junior). Eerst over Niels. PR’s zaten er dit weekeinde voor hem niet in, al zat hij er op de 500 meter in de heat maar 0,2 seconde vanaf. Niels tekende echter voor vele onsjes vechtlust en wedstrijdplezier en dat is voor de supporters rond de baan wel weer zo leuk om te zien. En Niels leert met de week. Hij streed in de heats en halve finales niet om te topplaatsen, maar bij de start veroverde hij meestal een plek voorin. Vervolgens gaf hij in de strijd geen meter cadeau; hij vocht voor elke plek. Op de 500 meter leverde hem dat winst op in de F-finale en daarmee een 21 plaats.

Paastoernooi GentOp de 333 meter werd hij dankzij zijn winst in de F-finale opnieuw 21e. Zijn superfinale, de D-eindstrijd, was er een met vallen en opstaan. Niels glipte weg, maar in de loop van de race overkwam dat nog twee van de zes mannen in koers. Niels krabbelde snel op en heroverde de vierde plaats. In het totale veld van DEF-junioren werd Niels 21e en 8e van de E-junioren.   

Max van Wijk
Paastoernooi 2012De competitie van Ted en Niels was ook die van Max. Hij moest zich als D-junior zien te meten met de andere grotere jongens in deze categorie. Daar had hij een kluif aan: er hadden zich een paar hele snelle mannetjes uit Friesland en Brabant ingeschreven. En dan was er natuurlijk dat heel kleine ventje met die heel mooie en zeer lange naam. Juist: Fabian Lopera Alvarez. Drie turven hoog, nog wat wild en wijd rijdend en met patent op de meest flitsende start van het hele veld. Max leek het hele toernooi gekoppeld aan deze Fabian. Ze troffen elkaar in de 500 één keer en vervolgens vier keer op de 333 meter.

Paastoernooi 2012Het leverde fantastische ritten op voor de mensen aan de kant. Fabian als een raket weg,  Max en de rest met meer snelheid in de rondes en wat meer Ausdauer en ervaring er achteraan. Max vocht zoals altijd voor elke meter. Op de 500 meter hield Max turbo-Fabian ruim vier seconden achter zich, maar op de 333 scheelde het in de heat en kwartfinale slechts 0,2 seconde. In de halve moest Max 0,9 toegeven. In de D-finale bleek dat eens te meer dat shorttracken ook een kwestie is van doseren en op de been blijven. Fabian lag op kop maar viel, Max trok stevig door en pakte de verdiende ritwinst. Daarmee was hij  13e van de 28, nadat hij op de 500 meter al 12e was geworden. In de C-superfinale over 777 meter werd Max 5e en daarmee 15e van het totale veld. Al met al werd Max 13e in het 28 koppies tellende veld en 9e bij de D’s.

Georgie Dalrymple
Paastoernooi 2012Als E-junior trof Georgie Dalrymple in het gecombineerde veld van D-, E- en F-junioren ook zware competitie. En ze hanneste wat met haar slaglengte en –frequentie. Het weerhield haar niet om volle bak mee te strijden, ook met de D-junioren.  Op de 500 meter kwam Georgie tot de D-finale, mede doordat ze zich in de heat als een van de tijdsnelste derden bij de toppers had geschaard. Die D-finale won ze ook nog eens. Daarmee was ze 13e in het veld van 23 meiden.

Paastoernooi GentOp de 333 meter ging ze ook op grond van haar tijd (40.241) door naar de hoogste groep. Dat was een PR én het begin van een serie zeer scherpe tijden. In de kwart finale was ze minder op dreef en werd ze vierde. Haar halve finale was weer van hoge kwaliteit. Ze werd weliswaar derde, maar in een lekkere race kon ze tot aan de finish mee met de twee koplopers. De beloning was een PR onder de 40 seconden: 39,713 en dat was bijna 1,3 seconde onder haar oude toptijd. In haar D-finale werd ze derde en reed ze weer onder de 40 seconden. Zo werd Georgie op die afstand 15e. De C-superfinale bracht haar in een spannende race de gedeeld derde plek in een rit van zes meiden. Het eindresultaat over alle afstanden was voor Georgie de 15e plaats. Van de E-meisjes was ze vijfde.

Kay Huisman
Paastoernooi 2012Het veld voor Kay was ongeveer gelijk aan dat van de week ervoor tijdens het Open Nederlands Kampioenschap. Verschil was dat er wat ouderen meereden, onder meer Jens Almey. Samengevat: opnieuw een veld vol sterke Belgen en ook nog wat rappe Nederlanders in de personen van Hessel Koot, Bram de Jong en Koen Slootweg. Op de 1000 meter lag Kay via de heat (2e) goed op koers voor de hoogste finales. In de kwart- en halve finale redde hij het beide keren net niet de hogere finale te halen. Hij haalde zijn gram in de D-finale. In de loop van de 9 rondes schoof hij van achterin op naar voren. Het was aan de kant een mooie en spannende race die Kay bekroonde met de ritwinst. Al met al 13e van de 23.

Paastoernooi 2012Op de 500 meter begon Kay met een 2e plek in de heat goed. In  de kwartfinale was hij derde achter topper Rino Vanhooren en Koen. Geen A- of B-finale, wel kansen op C. Kay maakte het nog wat spannend door matig te starten en als vierde de bocht in te gaan, maar vervolgens ging hij naar 3, naar 2 en naar 1. In die C-finale stelde hij via zijn tweede plaats de 10e plaats zeker. In de B-superfinale over 1500 meter  ging Kay strijdend ten onder. Koen was weg. Kay ging in de aanval om beste van de rest te worden, maar dat was iets te vroeg. Hij werd vierde in de rit en 9e van het hele veld. Slotsom was dat Kay Pasen in Gent besloot met  een 10e plek in het veld van 23 jongemannen; van de C-junioren was hij 9e.  

Paastoernooi 2012Was dat het? Bijna. Er is nog relay gereden. De jongste garde HVHW’ers – Georgie, Ted, Max en Niels – leverde vele ronden strijd om de derde en vierde plaats. Uiteindelijk weden ze met een tijd van 4.09,646 over 2000 meter derde in de rit en zesde van de acht ploegen in hun klasse.
De C-junioren – Danique, Esmée, Kay en IJA-gaste Eva Winkel – reden een weinig spannende relay over 3000 meter. De nummer 1 was al snel buiten bereik en de nummer 3 werd op achterstand gezet. Onze C’s werden in de rit tweede in een tijd van 5.08.951 en dat was weer goed voor een 4e  plaats in het veld van 9 ploegen. 

Paastoernooi 2012Volgende week sluiten ze en we definitief af tijdens de traditionele Closing Games in Turnhout. Dan treden Ted, Georgie, Niels, Max, Danique, Esmée en Kay opnieuw aan, aangevuld met  Samantha Ende. De aanloop daarop en de wedstrijden zelf zijn mee te beleven op het blog van Erik Huisman: www.erikhuisman.wordpress.com.

Uitslagen Eastercup 2012 (gecombineerde categorieën)
Foto's via HVHW site

Foto's dag 1 via flickr.com
Foto's dag 2 via flickr.com

banner hvhw 2015
 
vankoppen logo 200
 

Alleblas 180
Vehoec 180 

Hamiplant logo 180

logo-gardien-70

olsthoorn makelaars 283

 

finmaster-logo

 

logo achtergrond wit

logo-interco88

9knots trans 180

 logo ooms

Logo Funghi trans 180 53

Langebaan Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw langebaan clubrecord gereden? 

Mail Greet Petri!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords

Seksuele intimidatie

noc-nsf-100Seksuele intimidatie komt overal voor. Op school, op het werk en helaas ook in de sport. Sportkoepel NOC&NCF heeft een toolkit en veel informatie beschikbaar.

Lees hier meer.

Shorttrack Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw Shorttrack clubrecord gereden?

Mail bert van Lobenstein!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords