Gewest Zuid-Hollandjsn-schaatsen-nl

twitter hvhw2016  facebook hvhw2016  youtube hvhw2016  

See other templatesjsn-schaatsen-nl
Menu
HomeNieuwsZomertrainingKontje schudden bij het skaten

Kontje schudden bij het skaten

Zomertraining 2010 jeugd skaten wollebrandMaandag 26 april, 19.00 uur. Zon! Voor de tweede keer al! Weldadige zon. Zo'n twintig pupillen verzamelen zich bij het start- en finishhuisje op het parcours van wielervereniging Westland Wil Vooruit. Gepiel met skeelers, inlineskates, knie-, elleboog- en polsbeschermers. Ze kletsen er ontspannen bij. De begeleidende ouders en de trainers trouwens ook, al wordt hier en daar mopperend wat stoom afgeblazen. “Mijn skates zijn nóg steeds niet geleverd.” Bijval volgt van twee, drie kanten.

Zomertraining 2010, skaten , HVHW,  wollebrandPa De Beer maakt zich intussen verdienstelijk met een bezem. Grondig veegt hij steentjes en ander ongerief weg, terwijl Marco van der Poel de pupillen verdeelt in twee groepen. Er wordt voor de tweede keer geskeelerd en geskate in het kader van de zomertraining. Vorige week, bij de eerste keer, werd er bij even fraai weer nog gewerkt in één grote groep om een beetje een idee te krijgen van het niveau van eenieder. Ze hebben er allemaal duidelijk zin in, want bij het indelen van de groepen staat de meerderheid steeds een beetje links en rechts te bewegen. Decimeterwerk, maar duidelijk is: we willen rijden. Als er twee rondjes mag worden ingereden, gaat dat bij sommigen meteen in een straf tempo.

Aandrijving

Thumbnail imagePeter Jan Snellink neemt groep A, de iets geoefender kinderen, mee naar aander stukje van het 'kleine rondje'. Groep B blijft met Marco  en Arno Laurman bij start en finish. Die groep moet aanrijden en bij pionnen op één been steunen en met de andere de aandrijving verzorgen. Maar dat valt nog helemaal niet mee, want dat been moet ook nog eens op de grond blijven. “Probeer goed diep te zitten”, roept Arno. Sommigen pikken het heel vlot op, anderen moeten alle zeilen bijzetten om tempo te houden en niet te kapseizen. In de volgende oefening moeten de B'tjes bij elke pion hun gewicht overbrengen op het andere been.

Zomertraining 2010 jeugd skaten HVHWIntussen laat Peter Jan zijn technisch al iets verder ontwikkelde kroost slalommen om door hemzelf  neergekalkte kruizen. Dat moet op één been en dat valt vies tegen. “Ik hou van schaatsen, maar dit ….”, zegt er een, “Nou, ik probeer het eerst wel perfect te doen met twee benen naast elkaar”, legt een ander de lat voor zichzelf iets lager. Dan moet er links over rechts en rechts over links worden overgestapt. De lukt de meesten beter. “Maar je moet wel bij elk kruis overstappen”, doet Peter Jan streng als er een paar wat te hard aanrijden en een of meer kruizen missen. Daarna mogen ze even wat drinken.

Uitwaaien

Zomertraining 2010, HVHW jeugd skaters. WollebrandPrecies op dat moment beloont Marco zijn groep met een paar rondjes uitwaaien. Ze mogen daarna hun kunsten tonen in een balansoefening waarop Marco een succesnummer lanceert: estafette. Doet het altijd goed. Toch wordt er wel weer wat van de jongste HVHW-talenten gevraagd, want ze moeten zo snel mogelijk rijden met beide skates aan het asfalt. In de hitte van de strijd smokkelt er af en toe een, maar de inzet is zeer bemoedigend.

Zomertraining 2010 HVHW WollebrandOok aan de andere kant, bij groep A van Peter Jan, wordt hier en daar gesmokkeld. Ze moeten daar na een stukje aanrijden een metertje of 10, 15 op één been rijden. Bewijzen dat je je gewicht goed op dat ene been kunt krijgen en houden. Het blijkt dat de meesten een goed en een minder goed been hebben. Of zou die windvlaag met kracht 3 uit het zuiden het verschil maken? Nee, da's niet waarschijnlijk.

Peter Jan beloont zijn klasje met een paar rondjes rijden. Heeft hij mooi de tijd om dwars over het asfalt een blauwe lijn te kalken. Nee, niet voor een wedstrijdje, zoals een slimmerik gretig oppert. Ze gaan achteruit rijden van de eerder aangebrachte roze lijn naar de kersverse blauwe. Van roze naar blauw is een eitje: het parcours loopt in die richting af. De andere kant op vraagt duidelijk meer inspanning.

Zomertrainig Jeugd HVHW skaten WollebrandDan volgt een wild spel: overlopertje met een tikker. Peter Jan, geheel zonder beschermende attributen, doet even mee en gaat bijna bloederig ten onder: groep A weet weer even waarom die knie-, elleboog- en polsbeschermers plus die helm ook alweer zo belangrijk zijn. Groep B krijgt inmiddels wat nekkramp van het omkijken, want ook zij moeten leren achteruitrijden. Een enkeling strandt halverwege en komt niet meer op gang. “Schudden met je kontje”, roept iemand hem behulpzaam en plastisch toe.

Tikkertje

Zomertraining 2010 jeigd skaten HVHW wollebrandDe zon zakt inmiddels achter de bomen. De kinderen hebben nergens last van, maar aan de kant trekken ouders hier en daar een rits wat hoger op. Marco helpt met een beetje afleiding door zijn kinderen tikkertje te laten doen. Spectaculair, leuk en door het remmen, wenden en acceleren stiekem goed voor je techniek. Ook de wat groteren mogen zich eraan te buiten gaan. In beide groepen worden nogal wat koppies hoogrood. Na nog drie rustige rondjes uitrijden zit deze tweede keer skatetraining erop.

Moraal van het verhaal: dit onderdeel van de zomertraining is nu al een succes. En absoluut een aanrader voor wie nog niet van de partij was. Meer info op de site via de banner 'Zomertraining'.

Thumbnail image Thumbnail image Thumbnail image Thumbnail image Thumbnail image
banner hvhw 2015
 
vankoppen logo 200
 

Alleblas 180
Vehoec 180 

logo-gardien-70

finmaster-logo

 

logo achtergrond wit

logo-interco88

9knots-trans-180

 logo ooms

Logo Funghi trans 180 53

Langebaan Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw langebaan clubrecord gereden? 

Mail Greet Petri!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords

Seksuele intimidatie

noc-nsf-100Seksuele intimidatie komt overal voor. Op school, op het werk en helaas ook in de sport. Sportkoepel NOC&NCF heeft een toolkit en veel informatie beschikbaar.

Lees hier meer.

Shorttrack Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw Shorttrack clubrecord gereden?

Mail bert van Lobenstein!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords