KayWC6 gdansk2024
Kay Huisman (26) heeft dit weekeinde goud gewonnen bij de World Cup shorttrack in Gdansk. Hij was met het mixed relay-team van Nederland in de zesde en afsluitende World Cup veel sterker dan de andere finalisten. Zuid-Korea, Canada en België werden vanaf de start op ruime achterstand gereden.
Mede door deze gouden race en de zilveren medaille van vorige week in Dresden won Kay met het mixed relay-team ook het klassement over alle zes de World Cups. Deze bekroning was een hoogtepunt in een sterk wisselend weekeinde voor Kay. Individueel had hij op de twee sprintonderdelen waarop hij uitkwam. Dat kwamdoor een mix van weinig geluk, een wat mindere vorm dan eerder in het seizoen en het ‘fondant’-ijs in Gdansk. Dat laatste speelde ook bij de Europese Kampioenschappen van afgelopen januari een negatieve hoofdrol.
Het seizoen krijgt voor Kay mogelijk nog een mooi slot. Over een maand is het wereldkampioenschap in Rotterdam. Binnenkort maakt de schaatsbond de vijf rijders bekend die daar zullen uitkomen.