Het begeleiden van talenten (in de dop) vindt zowel op individueel als groepsniveau plaats. Bij de pupillen worden alle kinderen primair op basis van schaatsvaardigheid ingedeeld op een bepaald niveau. Daarbinnen houden we bij de indeling van de trainingsgroepen zo goed als mogelijk rekening met de (biologische) leeftijd van de kinderen. Bij een gemiddelde ontwikkeling van de schaatsvaardigheid zal het kind gedurende het seizoen in dezelfde groep blijven omdat de groep zich als geheel naar het volgende schaatsvaardigheidsniveau ontwikkelt. Bij bovengemiddelde ontwikkeling kan versnelde doorstroming naar een andere trainingsgroep plaatsvinden.

HVHW Rookies
Vanaf ongeveer de pupillen C leeftijd bieden we de meest getalenteerde pupillen de mogelijkheid voor aanvullende trainingen gebaseerd op een jaarprogramma waarbij naast schaatsen (langebaan en/of shorttrack) ook inline-skaten, wielrennen en droogtraining op het menu staan. Dit zijn onze HVHW Rookies die de Fundamentals van de schaatsbeweging al aardig onder de knie beginnen te krijgen en het leuk vinden om actief aan wedstrijden mee te doen. Natuurlijk bieden we ze graag iets meer aan om uiteindelijk nog betere schaatsers te worden. We laten ze op een plezierige manier kennis maken met andere trainingsvormen, het jargon wat tijdens trainingen gebruikt wordt, het beleven van een wedstrijd, voeding en het sportende lichaam. Techniek en coördinatie blijft echter wel het belangrijkste onderdeel van de trainingen.
Zie verder "Wie zijn de Rookies"

HVHW Opleidingsgroep
De oudste pupillen en junioren C1 vormen bij het schaatsen een kwetsbare groep. Er veranderd voor hun heel veel in een korte periode. Lichamelijk speelt de aanvang van de pubertijd. Daarnaast speelt de overgang van de basisschool naar de middelbare school. En als laatste ook de overgang van het jeugdschaatsen naar de junioren. Niet zelden zien we dat deze periode van meer onzekerheid, tijdelijk teruglopende prestaties en veranderende interesses reden geeft om een schaatscarrière vroegtijdig aan de wilgen te hangen. Anderzijds zien we dat juist laatbloeiers in deze periode zich sportief gezien op achterstand gesteld voelen tov. hun vroegrijpe leeftijdsgenoten. De HVHW opleidingsploeg (OG) biedt ruimte aan de talenten die na hun Rookie-periode zich willen ontwikkelen richting de topsport. Naast plezier en schaatsvaardigheid staat het leren trainen centraal. Er is meer aandacht voor uithoudingsvermogen, core stability en kracht. Door wekelijks met op dezelfde locatie en hetzelfde tijdstip te trainen als de Topsportgroep (TSG) maakt men ook kennis met het trainingsdiscipline, zelfregulering en de andere die bij een topsportklimaat horen. Op basis van de ontwikkeling die kinderen in de OG maken en hun motivatie kunnen ze uitnodiging krijgen voor de TSG. De anderen kunnen doorstromen naar de wedstrijdgroep.
Zie verder “Wat is de Opleidingsgroep (OSG)?”

HVHW Topsportgroep
De TSG is de hoogste groep binnen het HVHW talentontwikkelingsprogramma en biedt talentvolle, ambitieuze en gemotiveerde schaatsers de mogelijkheid om zich optimaal te ontwikkelen tot het niveau van RTC-selectie. De TSG bestaat uit junioren C tm A. De TSG heeft sinds het begin van haar bestaan (seizoen 2010-2011) aangetoond aan de doelstelling te voldoen; rijders uit de TSG wisten zich te plaatsen voor (regionale en landelijke selectiewedstrijden voor) Nederlandse Kampioenschappen, een aantal rijders werd geselecteerd voor de Gewestelijk Selectie en her RTC.
Zie verder “Wat is de TSG?

Heb je vragen over de Rookie talentengroep, Opleidingsgroep of de Topsportgroep stel die dan aan de technische commissie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.