Binnen het jeugdschaatsen proberen we iedereen van ongeveer 6 tot 13 jaar op zijn eigen niveau en tempo te leren schaatsen. Of dat nu op het ijs (langebaan, shorttrack) of op wieltjes (inline skaten / skeeleren) is. Wanneer je de schaatstechniek een beetje onder de knie gaat krijgen is deelname aan een van de pupillenwedstrijden natuurlijk hartstikke leuk. Veel schaatskampioenen uit Zuid-Holland zijn op deze wijze ooit eens met het wedstrijdschaatsen in aanraking gekomen. Binnen het HVHW talentontwikkelingsprogramma bieden we jonge kinderen met een bovengemiddelde aanleg voor “schaatsen” en die dit ook als wedstrijdsport willen (gaan) beoefenen extra aandacht en begeleiding. De kinderen die naar onze mening hiervoor in aanmerking komen worden eerst na overleg met hun ouders uitgenodigd voor de Rookie Talentengroep. De Rookie talentengroep bestaat primair uit pupillen B en C. Ze faciliteert multi-disciplinair schaatsen (skaten, shorttrack, langebaan, marathon) en stuurt nog niet op een specialisatie aan.

Beleid
De Rookie talentengroep richt zich primair op het ontwikkelen van de schaatstechniek. Daarbij staat de schaatsbeweging in al zijn verschijningsvormen binnen de schaatssport centraal. Naast techniek, is er ook aandacht voor het verbeteren van het aerobe uithoudingsvemogen. Onze jonge schaatstalenten worden op tijdens de trainingen ook wegwijsgemaakt in het gebruik en onderhoud van hun materiaal, blessure preventie, en het belang van rust.

De Rookies werken met een jaarprogramma dat gericht is op doorstroming naar de HVHW Opleidingsgroep. Dit betekent 3 trainingen per week in de zomer en in 2 à 3 ijstrainingen in de winter onder deskundige begeleiding van gediplomeerde trainers. Een aantal trainingen zullen tegelijkertijd met de opleidingsgroep worden uitgevoerd maar wel specifiek op de Rookies worden afgestemd. Deelname aan (trainings)wedstrijden vindt plaats in overleg met de trainers in relatie tot het jaarplan, belasting (incl. andere activiteiten buiten het schaatsen) en de doelstellingen.

We gaan er van uit dat alle Rookies in principe bereid en beschikbaar zijn om dit jaarprogramma in zijn geheel te kunnen volgen. Afwijken of aanpassen van dit programma kan alleen na vooraf gevoerd overleg met de trainers. We doen dit niet alleen met het oog op het behalen van de doelstellingen maar met name ook met het oog op de belasting van het lichaam en het voorkomen van overtraining en blessures. De trainers vinden een goede balans tussen sport, school en privé essentieel. We vinden het daarom heel fijn als ouders of kinderen ons informeren hoe de zaken thuis of op school wat dat betreft verlopen. En zoals voor alle schaatsers van HVHW geldt: “Het plezier in het samen sporten staat voorop!”

Trainers
De trainers van de Rookies zijn Maartje Roes, Liesbeth Prinssen en Kees d’Huy die een groot deel van de trainingen in de zomer en op het ijs voor hun rekening nemen.

Hoe kom ik bij de Rookies?
Uitnodiging om deel te nemen aan de Rookie talentengroep vindt plaats na een overleg van de Rookies-trainers met de TC-leden vanuit de Jeugdcommissie en Shorttrack commissie, en de voorzitter TC. Voordat we een kind benaderen treden we eerst in overleg met de ouders. We gaan uit van maximaal 12 schaatsers in het Rookie-programma.

Er gelden in principe geen harde selectienormen (zoals tijden) waaraan een Rookie moet voldoen om in aanmerking te komen voor de Rookie talentengroep. Deze kunnen echter wel ter indicatie in de discussie meegenomen worden. Naast technische en fysieke potentie zijn getoonde inzet, enthousiasme, ambitie, instrueerbaarheid tijdens de trainingen voor ons belangrijke factoren. In Principe wordt de Rookie talentengroep steeds voor de aanvang van het nieuwe zomerseizoen opnieuw samengesteld.

Voor aanvang van het winterseizoen vindt er voor de hele groep een tussentijdse evaluatie plaats. Wanneer daar aanleiding voor is (inzet, progressie) kan er gedurende het gehele schaatsseizoen een tussentijds individueel evaluatiegesprek plaatsvinden.

Kosten & materiaal
Naast de reiskosten voor deelname aan trainingen en wedstrijden komen de volgende kosten voor rekening van de schaatsers of kan een aanvullende bijdrage gevraagd worden:

  • Lidmaatschapsgeld, abonnementskosten met vastrecht wedstrijden Uithof en wedstrijdlicentie KNSB
  • Zomer: eventueel deelname kosten skeelercup
  • Oktober (herfstvakantie): trainingsweek op De Uithof
  • (Para)medische behandelingen: afhankelijk van situatie
    Als lid van de OG dien je bovendien over het volgende trainingsmateriaal te beschikken:
  • Winter - schaatsen:
    o Langebaan: Klapschaatsen + snijvrije enkelhoesjes + slijpblok/slijpstenen
    o Indien je ook aan shorttrack doet: Shorttrack schaatsen, dichte helm, snijvrije onderkleding + nekbeschermer, enkelhoesjes, snijvrije handschoenen en scheenbeschermers
  • Zomer – Inline skaten + droogtraining en optioneel fietsen
    o skeelers + beschermmateriaal (fietshelm, polsbeschermers verplicht)
    o Sportschoenen voor de droogtrainingen
    o Indien je aan de fietstrainingen mee doet:
       een racefiets, liefst met clickpedalen en teller
       fietshelm & handschoenen
  • Sportkleding:
    o HVHW thermo schaatspak, afritstrainingsbroek
    o Optioneel niet verplicht: HVHW lycra wedstrijdpak,
    o Optioneel niet verplicht: HVHW fietsshirt en fietsbroek met zeem
    o Optioneel HVHW skeelerpak (verplicht indien je aan wedstrijden mee doet)
  • Verzekeringen (ziektekosten, reis/ongevallen evt. aanvulling Sport).
    Wedstrijden (zomer en winter) en ijstrainingen doen we in principe altijd in HVHW clubkleding. Dat ziet er niet alleen uniform en professioneel uit maar zo brengen we ook ons sponsors op actieve wijze in beeld. We stellen het zeer op prijs als ook de trainingen in de zomer in clubkleding worden uitgevoerd. Kleding is te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ouders
Ouders spelen een grote rol in de sportbeleving van hun kind: voor, tijdens en na de training of wedstrijd en thuis. Plezier is daarbij het sleutelwoord en niet de Prestatie. Plezier en een gezonde, sportieve wedstrijdmentaliteit leiden namelijk tot betere prestaties!

De ouders worden door de trainers nauw betrokken bij en geïnformeerd over de Rookeis. Er is een gezamenlijke informatieavond bij aanvang van het seizoen en er zijn evaluatiemomenten aan het einde van de zomer en de winter. Ouders zullen ook gevraagd worden om te helpen bij activiteiten zoals filmen van trainingen, sponsoracties of vervoer naar trainingen en wedstrijden.

We vinden het leuk als ouders hun kinderen komen aanmoedigen bij wedstrijden en bij de trainingen komen kijken. Tegelijkertijd vragen we u ook om de trainers en uw kind voldoende ruimte te geven tijdens die trainingen en wedstrijden. Moedig aan, maar coach niet mee. Aanwijzingen geven is verwarrend en afleidend. Hoe goed bedoeld ook, als ouder je kind vanaf de kant coachen en vertellen wat hij moet doen is geen goed idee. De trainer/coach maakt afspraken met de sporter en die kunnen anders zijn dan dat wat jij roept.