De schaatssport is hofleverancier van Olympische medailles. De KNSB richt zich op behoud en bereiken van de wereldtop; talentontwikkeling is daarbij essentieel. Om onze kampioenen van morgen optimaal te begeleiden, zijn verspreid over het land vijf KNSB Talent Teams (KTT) opgericht. In een professionele omgeving, dicht bij huis, en met professionele begeleiding kunnen zij topsport en onderwijs optimaal combineren. Een KTT biedt een multidisciplinaire omgeving waar de beste talenten uit langebaan, shorttrack en inline-skaten uit een regio worden samengebracht.

Binnen het gewest Zuid-Holland gebeurd dat in KNSB Talent Team Zuidwest. Het voormalige RTC Shorttrack Dordrecht is geïntegreerd in het KTT Zuidwest. Daarmee faciliteet het KTT inmiddels drie volwaardige selecties voor de disciplines Langebaan, Shorttrack en Inline Skaten. Het verzorgt een voltijds trainingsprogramma dat door KNSB gecertificeerde trainers wordt uitgevoerd. De sleutel voor succes ligt in de multidisciplinaire samenwerking tussen de verschillende schaatsdisciplines.
Naast het KTT Zuidwest bestaat ook gewestelijke opleidingsgroep als kweekschool van jongere junioren voor het KTT. De gewestelijke opleidingsgroep betrekt op haar beurt weer jonge talenten vanuit de vereniging die in 4 regionale talentengroepen (Noord, Oost, West en Midden) samenwerken. HVHW vormt de kern van talentgroep West.

HVHW heeft inmiddels diverse schaatsers en inline skaters rijden bij zowel commerciële topteams, de nationale trainingsselectie shorttrack, het KTT Zuidwest, de Gewestelijke Opleidingploeg. Daarnaast hebben enkele anderen o.a. vanwege hun studie er voor gekozen om zich bij een van de andere KTT’s in Nederland aan te sluiten.