De schaatssport is hofleverancier van Olympische medailles. De KNSB richt zich op behoud en bereiken van de wereldtop; talentontwikkeling is daarbij essentieel. De KNSB heeft nieuwe structuur opgezet voor talentontwikkeling. De regionale KNSB Talent Teams (KTTs) verspreid over Nederland vormen daar een belangrijk onderdeel in.

Een KTT is een multidisciplinaire locatie waar de beste talenten uit langebaan, shorttrack en inline-skaten uit een regio een uniform opleidingstraject wordt geboden op zowel sportief als maatschappelijk vlak. In het gewest Zuid-Holland is dat het KTT Zuidwest. Het doel van dit KTT is om schaats- en inline-talenten in de regio Zuid Holland de trainingsfaciliteiten te bieden die ze nodig hebben om de top te kunnen halen van Nederland en aansluiting te krijgen bij de (professionele) topteams.

Het KTT verzorgt een voltijds trainingsprogramma dat door KNSB gecertificeerde trainers wordt uitgevoerd. De sleutel voor succes ligt in de multidisciplinaire samenwerking tussen de verschillende schaatsdisciplines (langebaan, shorttrack en inline-skaten). Op het gebied van het langebaanschaatsen richt het KTT zich voornamelijk op junioren A en Neo-senioren. Naast het KTT is er binnen het gewest nog gewestelijke junioren-B selectie geformeerd waarbinnen de beste junioren uit de regio worden opgeleid voor het KTT. Vanuit de TSG stromen onze talenten over het algemeen via deze gewestelijke juniorenselectie door naar het KTT.