Een Kampioen word je niet vanzelf! Het niveau van de actieve wedstrijdsporters verschilt van beginner tot aan Olympisch kampioen. Tussen deze twee niveaus ligt een wereld van verschil en een lange trainingsweg. Alle kampioenen hebben jarenlange zorgvuldig geplande en begeleide training achter de rug. Het succes is een gevolg hiervan en is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Gebaseerd op de LTAD-visie (Long Term Athlete Development) proberen we binnen HVHW op een actieve wijze invulling te geven aan talentontwikkeling over een langere termijn. 

Uiteraard heeft niet iedereen het aangeboren talent om wereldkampioen te worden. Onze visie op het leren schaatsen is daarom ook een leidraad voor alle sporters om het maximale uit zich zelf te halen, ongeacht het uiteindelijke niveau.

Onze visie is gebaseerd op het feit dat alle kinderen een proces van groei en ontwikkeling doormaken. De timing van deze groei en ontwikkeling kan echter verschillen. Daarom wordt er naast de kalenderleeftijd ook gesproken over een biologische of ontwikkelingsleeftijd. Tussen bijvoorbeeld twaalfjarige sporters kunnen soms grote verschillen in lengte bestaan: terwijl de ene sporter begint aan de groeispurt kan de andere sporter al flink de hoogte ingeschoten zijn. Met dergelijke verschillen hebben onze trainer & coaches in de praktijk te maken. 

Talentherkenning is geen momentopname maar eerder een proces. Wij spreken dan ook bij voorkeur van talentidentificatie en talentbevestiging, omdat we na de eerste inschatting een fase voorzien waarin de mate van talent nader kan worden ingeschat en bevestigd. Hierop aansluitend start de fase van talentontwikkeling, waarbij de nadruk logischerwijs op ontwikkeling en begeleiding ligt en de talenten een aanvullend trainings- en wedstrijdprogramma aangeboden krijgen.

Voor vragen over talentontwikkeling binnen HVHW neem contact op met de technische commissie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.