Kay Huisman foto: Shapevisions KNSB Kay Huisman foto: Shapevisions/KNSB

HVHW Shorttracker Kay Huisman heeft zich afgelopen weekeinde geplaatst voor de eerste World Cups in Montreal (Canada). Hij begon daarmee voortvarend aan het schaatsjaar 2023-2024.

De basis voor de plaatsing legde Kay een week eerder tijdens het NK Shorttrack. Daar legde hij beslag op het zilver op de 1500 meter en werd hij vijfde op de 500 meter. Daarmee sprokkelde hij al een flink aantal punten bijeen.

Afgelopen weekeinde moest hij de strijd om de zes World Cup-tickets definitief uitvechten tijdens het Dutch Open. Daarin streden de elf rijders van Teamnlshorttrack om zes World Cup-tickets. Bij deze wedstrijd, waarbij ook sterke Hongaren en Britten op het ijs stonden, hield Huisman overtuigend stand.

Op zowel de 500 als de 1000 meter bereikte hij de hoogste finale en in beide finales werd hij tweede. Op de 1500 meter werd hij, ook in de hoogste finale, zevende.

De prestaties van Huisman zijn bijzonder omdat hij in de zomerperiode bij het trainen een dubbele sleutelbeenbreuk opliep bij een aanrijding. Daardoor miste hij veel trainingsarbeid en schaatsuren.

De eerste twee World Cups worden in Canada verreden. Daarna volgen nog vier World Cups: twee in Azië en twee in Europa. Huisman hoopt via die weg zich te plaatsen voor het WK Shorttrack 2024. Dat wordt in maart verreden in Ahoi' in Rotterdam.