Kay Huisman heeft afgelopen weekeinde ijzersterk gepresteerd bij de derde World Cup shorttrack. In Peking werd Kay met de Nederlandse mannenploeg vierde op de 5000 meter relay. Daarnaast behaalde hij een zevende plek op de 500 meter. Hij manifesteerde zich daarmee nadrukkelijk in de wereldtop.
De basis voor zijn goede resultaten legde Kay vrijdag op de kwalificatiedag. Hij kwam uit in twee competities over 500 meter. Met glans overleefde hij de voorronde en de heat van de ‘eerste’ 500 meter en ook de eerste schifting van de ‘tweede’ 500 meter. In die laatste rit jaagde hij op de Canadees Pierre-Gilles, de latere winnaar van beide 500 meters van dit weekeinde. In die rit reed hij ook 0,4 seconde van zijn PR af. Daarnaast plaatste hij zich met de mannenploeg op de relay voor de halve finale.
Zaterdag begon met een flinke domper. In zijn kwartfinale op de 500 meter viel Kay vlak na de start, waardoor hij zichzelf op dat nummer uitschakelde. Hij revancheerde zich met de mannenploeg op de relay. Nederland schakelde de toplanden Kazachstan en Japan uit en bereikte de A-finale.
Zondag poetste Kay op de ‘tweede’ 500 meter de valpartij van de dag ervoor weg én liet hij onomwonden zien dat hij veel beter is dan de 15 e plaats waarop hij bij de vorige World Cup in Montreal eindigde. In de kwartfinale kwalificeerde hij zich achter (alweer) Pierre-Gilles voor de halve finale. In die halve eindstrijd reed Kay afwisselend 2 e en 3 e. en finishte als derde. Dat gaf door zijn snelle tijd zicht op de A-finale. Dat zou zijn eerste A-finale op World Cup-niveau zijn. Dat feest ging helaas niet door. In de andere finale werd een rijder in winnende positie gevloerd en toegevoegd aan de A-finale. In de B-finale, die knotsgek verliep door inhaalacties en een valpartij in de laatste bocht, werd Kay tweede en daarmee zevende van het hele veld.
De A-finale op de relay verliep al even spectaculair. De hele rit was het stuivertje wisselen tussen de vier ploegen en tot een halve ronde voor de finish hadden Huisman en zijn teamgenoten zicht op zilver of brons. Ze ‘verloren’ eremetaal doordat China viel en slotrijder Jens van ’t Wout vloerde.