henk spaans linkshenk spaans rechts
Op 7 juni 2022 is Henk Spaans overleden, op 14 juni 2022 was er voor een beperkt aantal genodigden een afscheidsbijeenkomst en de begrafenis.

Henk was een groot aantal jaren actief binnen HVHW in diverse functies. Van oktober 1988 tot maart 2016, dus maar liefst gedurende 28 seizoenen, heeft Henk op zaterdag een enorm aantal pupillen de kneepjes van het schaatsen bijgebracht en op de door de weekse trainingsuren heel veel wat oudere HVHW-leden beter en sneller leren schaatsen . Hij heeft daarvoor de KNSB opleidingen gedaan en ook een applicatie ‘begeleiden van oudere sporters’ om het trainersvak nog beter te kunnen uitoefenen voor de groepen die hij begeleide. Met pijn in het hart heeft hij uiteindelijk het training geven moeten loslaten, lijf en leden werkten helaas steeds minder mee. Maar bij menige schaatswedstrijd van zijn 3 kleinzonen stond Henk als enthousiaste supporter langs de kant, het ijs bleef trekken al stond Henk er zelf niet meer op.

In de jaren 90 van de vorige eeuw heeft Henk ook gezorgd voor de organisatie van een aantal clubwedstrijden marathon, waarvoor destijds heel veel juryleden nodig waren, zoiets als transponders bestond nog niet.

Toen HVHW nog een papieren clubblad had, heeft Henk samen met zijn vrouw Linda gedurende 15 jaar, van 1991 tot het einde van het blad in 2006, te ter post bezorging ervan verzorgd. Een keer of 7 in het jaar een helse klus: clubbladen, en dan minstens 300, zo geen 400 exemplaren, van adresstickers voorzien, bundelen per postcodegebied,  een bundelbriefje erop en een touwtje eromheen (wel 25 aparte stapeltjes) en dan nog nét op tijd alles afleveren bij het partijenpostloket van de post, zodat de leden de volgende dag het blad in de brievenbus kregen.

Schaatsen was niet het enige dat Henk heeft gedaan. Voordat Henk lid werd van HVHW in 1980, had hij al een heel voetballeven achter de rug: eerst zelf gevoetbald en daarna actief als scheidsrechter. Maar ook in wielrennen had Henk een passie gevonden. Hij liep ook hard, inclusief halve marathons. En dat allemaal naast normale werkweek, aandacht voor de dochters en hun supporter zijn bij wat voor sport dan ook, veel projecten om de eigen woning te onderhouden en te verbeteren (ooit gekocht in een erg slechte staat van onderhoud tot afgrijzen van de hele familie), en ook nog het geven van opleidingen installatietechniek in de avonduren, ook nog na zijn pensionering bij de werkgever die hij 40 jaar heeft gediend. De avondschool had hem zelf ook verder gebracht in het leven, hij wilde voor zijn leerlingen alles uit de kast halen om ook hen te laten slagen in het werk en het leven.

Voor een rasechte Scheveninger als Henk was de zee belangrijk. Garnalen vangen met een sleepnet, precies op het juiste moment qua getijden en op het juiste plekje, leverde heerlijke ‘grondstoffen’ op voor een lekkere maaltijd met de hele familie. Met hele familie gezellig genieten van een goede maaltijd was belangrijk. Toen het voor Henk te zwaar werd om dat zeulen met het sleepnet in zijn eentje te doen, werd hij geholpen door de kleinzonen en schoonzoon, super-verse zelf gekookte en gepelde garnalen waren te lekker om het erop vissen op te geven.

Behalve sporten en klussen, was Henk, samen met Linda, actief in de school- en hobbytuinen aan het Julialaantje in Rijswijk.

Voor al die dingen tezamen is Henk dan ook geëerd met een koninklijke onderscheiding en met het lidmaatschap van verdienste van HVHW.

HVHW is Henk zeer erkentelijk en dankbaar voor alles dat hij voor de club heeft gedaan.

Voor degenen die familie Spaans een bericht willen sturen: het email-correspondentieadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .