Kay WC4 Seoul 2324 goud mixedrelay 2vlnr: Jens van't Wout, Kay Huisman, Teun Boer, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma (goud)

Kay Huisman heeft afgelopen weekeinde goud en zilver veroverd bij de World Cup shorttrack in Seoul. Met het mixed relay-team veroverde de Kay zaterdag goud na een beslissende actie in de slotfase. De dag erna was hij met het mannenteam goed voor zilver op 5000 meter relay. Ook individueel deed de Monsternaar het goed.

Kay bekroonde met het zilver op de mannenrelay een – opnieuw – sterk World Cup-weekeinde. De basis daarvoor legde hij op vrijdag tijdens de kwalificaties. Via twee puike ritten op de 500 meter plaatste hij zich voor de kwartfinales van zondag. Hij wist zich – als sprinter - vervolgens ook te plaatsen voor de kwartfinale op de 1500 meter. Met de mixed relayploeg plaatste Huisman zich voor de halve finale.

Ook op zaterdag racete Kay heel goed. In zijn halve op de 1500 meter lag hij op koers voor een plek in de A-finale, maar hij had de pech dat de twee rijders voor hem onderuitgingen. Hij werd half in de val meegesleurd en kwam uit eindelijk ook ten val.  Daardoor belandde hij in de B-finale, waarin hij derde werd en overall 11e van het veld. 

Beslissende actie
Het spektakelstuk van die dag zat in de mixed relay over 2000 meter. De Nederlandse ploeg had zich geplaatst voor de A-finale. Kay was voor die eindstrijd reserve en stond dus aanvankelijk niet op het ijs. De race werd echter afgefloten na een zware val van Nederland en Korea. Dat gebeurde enkele meters voordat de twee overgebleven landen (Italië en de VS) zouden finishen. Er volgde een herstart. Daarbij ontbraken de Koreanen omdat die een penalty kregen, maar mét Kay in plaats van de vermoeide Teun Boer. Kay plaatste vervolgens in zijn laatste beurt de beslissende actie door de VS te passeren en een gat te slaan. Daarmee zette hij de geblesseerde slotrijder Jens van ’t Wout met een riante voorsprong af voor de slotrondes. Het eerste World Cup-goud was daarmee binnen voor Kay .

Zondag kwam bij dat goud nog zilver. Kay was eerder op de dag in de kwartfinale op de 500 meter al sterk voor de dag gekomen. Achter de wereldtoppers Nikisha en Shaoang Liu (de latere winnaar) werd hij derde. Helaas kwam hij met zijn tijd kwam 0,1 seconde tekort voor een vervolg in de halve finales; hij eindigde overall als 12e. Kay schakelde vervolgens snel en stond als een huis in de A-finale van de mannenrelay over 5000 meter. Zonder de geblesseerde Jens van ’t Wout reed Nederland naar het zilver achter China en voor België; Italië werd gediskwalificeerd, Korea was gevallen.

Worldcup 4 Seoul Korea. Zilver men relay 5000m 17-12-2023

16-12-2023 Worldcup 4 Finale mixed Relay

Klik op het vierkantje rechtonder om de video's te vergroten

Seoul 16-12-2023 prijsuitreiking mixed relay

  Seoul 17-12-2023 prijsuitreiking zilver men relay 5000m

Kay Huisman tussen Xandra Velzeboer en Selma Poutmsa

Goud Miixed relay Worldcup 4 Seoul 16-12-2023. vlnr Jens van't Wout, Kay Huisman, Teun Boer, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma

vlnr: Teun Boer, Friso Emons, Kay Huisman, Itzaak de Laat.
WC4   Seoul Kay relay 5000m zilverSteen, papier, schaar voor de zilveren race

 WC4   Seoul   winnende teamsvlnr: Teun Boer, Friso Emons, Kay Huisman, Itzaak de Laat.