Arjan de Boon VCPArjan de Boon:  VCP contactgegevens
Ik ben 52 jaar, getrouwd met Laura, 3 kinderen (21, 18 en 14 jaar) en woonachtig in ’s-Gravenzande  sinds mei 2024 (daarvoor meerdere keren verhuisd in het Westland en daarbuiten). In het dagelijkse leven ben ik werkzaam als Manager Supply & Demand Planning werkzaam bij Growers United.

Zelf ben ik nog actief in de voetbalsport (inmiddels op een half veld), tennis ik 1x in de week en ik mag graag in de periode buiten het schaatsseizoen racefietsen samen met de trainingsgroep of met ons jongste kind. Daarnaast geeft het mij veel energie en plezier om te kijken naar de hobby’s en sporten van onze kinderen. Los daarvan is het natuurlijk ook nog eens gezellig.

Een aantal jaren geleden (2021) ben ik benaderd voor de rol van vertrouwenscontactpersoon (VCP) bij de schaatsvereniging. Omdat ik me goed realiseer dat een vereniging grotendeels draait om de inzet en betrokkenheid van vrijwilligers en ouders, heb ik hier niet lang over na moeten denken. Ik ben zelf meerdere jaren jeugdcoördinator geweest van diverse leeftijdsgroepen binnen de voetbalvereniging V.V. Naaldwijk waar ik als tussenpersoon fungeerde tussen leiders, trainers, ouders, waarden- en normencommissie en bestuur.

Wat doet een vertrouwenscontactpersoon?

De VCP is binnen de vereniging een aanspreekpunt voor iedereen met vragen, zorgen of klachten die over grensoverschrijdend gedrag gaan. Dit kan gaan over het welzijn van spelers, ouders of andere vrijwilligers of de manier van omgang met elkaar. Iedereen binnen de vereniging kan contact opnemen met de VCP: sporters, ouders, trainers, supporters, bestuurders, vrijwilligers, etc.

Dit is nogal een brede omschrijving, maar je kan voor veel situaties (klein en groot) bij de VCP terecht, denk bijvoorbeeld aan:

  • Wanneer er sprake is van (Online) pesten of gepest worden;
  • (Vermoedens van) grensoverschrijdend gedrag tussen trainer/coach en een lid, of (jeugd)leden onderling;
  • Vragen van trainers/coaches met betrekking tot hun persoonlijke gedrag en wat in voorkomend geval daarin verstandig is;
  • Discriminatie over huidskleur, uiterlijk, geloof, seksuele voorkeur, etc;
  • Wanneer je het (vermoeden hebt) dat er wordt gestolen of vandalisme wordt gepleegd op de club

De VCP is dus hét aanspreekpunt binnen de vereniging, maar geen hulpverlener! De VCP is niet verantwoordelijk is voor de oplossing en opvolging van een situatie of een signaal.

Wat doet een VCP dan wel? Een VCP biedt een luisterend oor en is een ‘zorgzame wegwijzer’. Als het nodig en gewenst is, kan de VCP iemand verwijzen naar hulpverlening of samen bepalen wat de vervolgstappen worden. Een VCP is onpartijdig en stimuleert het bestuur en in sommige gevallen de melder om een incident zelf op te lossen. Ook denkt de VCP actief mee met het bestuur om ongewenste omgangsvormen te voorkomen.

Belangrijk is dat de melding bij een VCP altijd vertrouwelijk is. Slecht wanneer de melder daar toestemming voor geeft, kan de situatie worden voorgelegd aan derden zoals bijvoorbeeld het bestuur. De gesprekken met de vertrouwenscontactpersoon zijn vertrouwelijk, en de VCP heeft een geheimhoudingsplicht. De VCP mag de geheimhoudingsplicht enkel schenden wanneer er sprake is van een risico op ernstige (psychische en/of lichamelijke) schade en/of wanneer de veiligheid van de melder in het geding komt. Het verbreken van de geheimhoudingsplicht gebeurt nooit zonder dat de melder hiervan op de hoogte is gebracht. Ook In het geval van strafbare feiten, zal de VCP actie ondernemen.

Voor de rol van VCP heb ik de HVHW gedragscode voor trainers, coaches en begeleiders ondertekend en heb ik op verzoek van het bestuur een Verklaring omtrent het Gedrag overlegd (o.a. met betrekking tot het met vertrouwelijke / gevoelige informatie kunnen omgaan).

Binnenkort (zaterdag 2 november 2024 in Breda) zal ik de scholing Vertrouwenscontactpersoon vanuit het NOC*NSF Academie voor Sportkader gaan volgen. Een VCP wordt ook geacht met enige regelmaat aanwezig te zijn bij terugkomdagen die georganiseerd worden vanuit de KNSB.

Een veiligsportklimaat, is geen “moetje”…

Per 1 januari 2025 stelt de KNSB de vier V’s voor een sociaal veilig sportklimaat verplicht. HVHW voldoet aan die basiseisen. Je kunt het onderwerp zien als een “moetje”, waar je als bestuur en kader liever niet te veel tijd in stopt want we hebben het toch al zo druk. Maar voor ons is het een ‘way of li§fe’ geworden. Wij willen een vereniging zijn waar mensen graag bij willen horen, omdat ze er zichzelf kunnen zijn, omdat de sfeer goed is en mensen respectvol met elkaar omgaan.